Család

Egészséges innivalók

A várandósság alatt napi két liter folyadék elfogyasztását javasolják, részben a székrekedés megelõzése miatt is. Nem mindegy azonban, mit iszik a kismama. Természetesen semmilyen szeszesitalt sem fogyaszthat, még akkor sem, ha kéretlen tanácsadók szerint jót tesz a pezsgõ vagy a sör.

Egyértelműen kizárhatjuk a szénsavas üdítőitalokat. Magas cukortartalmuk miatt nem oltják a szomjat, felesleges energiabevitelt jelentenek, a lenyelt gázok pedig bélgörcsöket, puffadást okozhatnak.

A kávéval és a teával csak akkor van gond, ha túlzásba visszük fogyasztásukat. Tudnunk kell, hogy a koffeintartalom részben átjut a magzat vérkeringésébe, az anyáéban pedig akadályozza a vas felszívódását.





Csak mértékkel ajánlatos a gyümölcslevek élvezete is. Figyeljünk a dobozon feltüntetett gyümölcs-százalékarányra és a hozzáadott cukortartalomra. A százszázalékos gyümölcslevek természetesen egészségesek, de célszerűbb, ha ezeket is ásványvízzel hígítva fogyasztjuk.

Szoptatás és várandósság alatt mérsékeljük a tejivást, ha előfordult allergiás megbetegedés a családban. Egyes kutatások szerint ez csökkenti a születendő gyermek esélyét a későbbi allergizálódásra.





Legjobb szomjoltó az ásványvíz néhány csepp citrommal. A kalciumban gazdag ásványvíz különösen ajánlható kismamáknak. Finom és egészséges a frissen facsart gyümölcs- vagy zöldséglé. Ilyet majd a kicsinek is készíthetünk a második félévben, ezért már most érdemes beszereznünk egy citrusprést vagy gyümölcscentrifugát.






Hűsít és táplál az író, aludttej, kefir vagy joghurt. Különböző ízeket kísérletezhetünk ki, ha gyümölcsöt turmixolunk bele. A savanyú tejtermékek sósan is élvezhetők, akárcsak a paradicsomlé sóval, borssal.
A gyümölcsteák hidegen-melegen egyaránt egészségesek. Csak mértékkel vagy egyáltalán ne édesítsük, hiszen önmagukban is finom ízük van, inkább friss grapefruit-, mandarin- vagy narancslét adjunk hozzá. A gyümölcs ízű fekete teák fogyasztásának azonban semmi értelme, többségük csupán mesterséges aromát tartalmaz, a vasfelszívódást pedig a többi fekete teához hasonlóan gátolják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top