Család

Alvásproblémák

Néha már az elalvás is nehezen megy, máskor pedig többször is felébred a kismama az éj folyamán, és elhelyezkedni is nehéz az ormótlan testtel az ágyban. Az esti elalvási nehézségnek a tele has is oka lehet.

A várandósság alatt bőségesen kiválasztott sárgatesthormon a gyomor izomtevékenységét jelentősen lelassítja, tovább marad benne az étel. Az utolsó étkezést ajánlatos tehát a lefekvés előtt négy órával befejezni.





Segíthet az is, ha jobb oldalra fekszik a várandós, a gyomor ugyanis jobb felé ürül. Az átalvást nehezíti, hogy a megnövekedett has nyomja a hólyagot, ezért éjszaka is ki kell menni. Nem érdemes a folyadékfogyasztás korlátozásával próbálkozni.

A várandósság vége felé a gyakori felébredés a szervezet hasznos tevékenysége. A mély alvásszakaszok egyre rövidebbek lesznek a hónapok elteltével: a szervezet így készül az éjszaka meginduló szülés és az újszülött éjjeli sírásának észlelésére.





Gyakran a rugdalózó baba nem hagyja elaludni a mamát. A hátonfekvés valószínűleg a babának sem kényelmes, az anya gerince zavarhatja az elhelyezkedésben, ez ellen tiltakozik, vagy a napközben megszokott ringatózást követeli. Kényelmes oldalfekvésben tegyük hasunkra a kezünket és vegyük fel a kapcsolatot a kicsivel.

Magyarázzuk el, hogy éjszaka van, pihenni szeretnénk, és beszéljük rá őt is a nyugalomra. Csendes relaxáló zene segít ebben. Tegyünk egy-egy párnát fejünk, hasunk alá és térdeink közé, így kényelmesen kitámasztva már jobban érezzük magunkat. Egy nyugtató hatású gyógynövénytea vagy egy kis meleg édes tej, gyengéd masszírozás is segít.

Ám ha gondok nyomasztanak, legjobb, ha megbeszéljük a problémákat a férjjel, egy barátnővel, esetleg orvosunkkal. Altatót semmiképpen ne vegyünk be!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top