Család

Császármetszés után

A mûtét utáni egy hétben nincs könnyû dolga az édesanyának. Nem elég, hogy minden mozdulat fáj, sokhelyütt a kórházi rutin még hátráltatja is a szoptatás megkezdését. Ezeket a problémákat csak úgy elõzhetjük meg, ha elõzetesen tájékozódunk a választott kórház gyakorlatáról.




Ha az édesanya ébren volt a műtét alatt, semmi akadálya, hogy a kórterembe (az úgynevezett őrzőbe) kerülve akár azonnal megszoptassa kisbabáját. Érdemes kihasználni azt a néhány órát, amíg a gyógyszer még hat, és nem okoz fájdalmat a mozgás.

Spinális érzéstelenítés után huszonnégy órán keresztül gyakorlatilag vízszintesen kell feküdni, így próbálnak egy gyakori szövődményt, a pár nappal később fellépő súlyos fejfájást megelőzni.

Epidurális érzéstelenítés esetén semmi ilyesmitől nem kell tartanunk, nyugodtan felülhetünk, mozoghatunk, ha az érzékelés már visszatért az alsó végtagokba.





Bármelyik módszerrel végezték is az érzéstelenítést, mindenképpen segítségre lesz szükség a szoptatáshoz. Fontos, hogy a kisbaba elég mélyen kapja be a mellbimbót. Szopóreflexe rendkívül erős, ezért a rosszul mellre tett baba rögtön az első napon sebesedést okozhat.

A bababarát kórházakban természetes, hogy a csecsemős nővérek jobban odafigyelnek a császáros mamákra, kérés nélkül is segítenek, annál is inkább, mert ez feltétele a cím elnyerésének.

Ezeken a szülészeteken a császárosok számára is biztosítják a huszonnégy órás rooming-int. Ne gondoljuk azonban, hogy ez fenékig tejfel. Az édesanya itt úgy érezheti, túlságosan is magára hagyják az újszülöttel, akinek az ellátására egyedül még képtelen. Szörnyű érzés úgy hallgatni a pici sírását, hogy a katéter és az infúzió miatt mozdulni sem tudunk.





Csak abban a kórházban működik jól az első perctől kezdve az együttes elhelyezés, ahol az egyik csecsemős nővér szinte folyamatosan a császáros kórteremben tartózkodik, vagy hívásra a közelből azonnal odaérkezik, és készségesen, türelmesen segít. Ehhez kevés kórházban vannak meg a személyi feltételek.

Jó áthidaló megoldás lehet az is, ha az első egy-két napon párunk vagy egy tapasztalt barátnőnk segít a szoptatásban. Fontos tudni, hogy a babát altatás után is azonnal mellre tehetjük. A minél korábban megkezdett, gyakori, igény szerinti szoptatásnak inkább a következő napokban fogjuk érezni a jelentőségét. Hamarabb belövell a tej, gyorsabban növekszik a mennyisége, kevésbé lesz duzzadt és kemény a mell és a bimbóudvar. Gyakori szoptatással egy sor későbbi kellemetlenséget előzhetünk meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top