Család

Stresszmentes ünnepeket!

A kisgyerekek még nem örülnek az ünnepi készülõdéssel járó változásoknak. Ha a karácsony elõtti sürgés-forgás, bevásárlás, a karácsonyi rokonlátogatás jelentõs változásokat hoz, nyûgösködés, rossz alvás lehet a reakció.














Gondoljuk végig napjainkat, mikor bonyolítsuk a megszokottól eltérő programot, illetve mi az, amin kellemetlen következmények nélkül változtathatunk.

Általában láncreakcióként romlik el egy szépnek induló nap, ha elmarad a kicsi délelőtti sétája: nem alszik jól délben, ezért délután nyűgösködik, végül kimerülten dől el játékai mellett késő délután, így aztán este nem lehet időben lefektetni.





Semmi baj, ha a szülők rugalmasan alkalmazkodnak, ám ha a déli alvás alatt kellett volna megsütni a süteményt, és a délutáni vendégeknek szerettünk volna a bűbájos angyalkával eldicsekedni, könnyű belátni, hogy homokszem csúszik a fogaskerekek közé.

Egyszerűbb dolgunk van, ha az ünnepi szokásokat a kicsi életkori sajátságaihoz igazítjuk. Tartsuk tiszteletben alvásidejét, és a vendégjárást a sétálás vagy a játszás idejére tegyük. A családi szokásokat és a kisgyerek természetét is figyelembe véve döntsük el, mi a jobb: több napon keresztül vendégeskedni itt-ott, vagy egy nagy vendégséget rendezni, ahol minden rokon jelen van.





• Kivételesen se adjunk neki olyan ételeket, amiket eddig még nem evett. Egy esetleges allergia, gyomorrontás csak elrontaná a szép napokat. Ne hagyjuk, hogy a rokonok olyan játékokkal, édességekkel tömjék, amelyek néhány perc örömmel, majd néhány nap kellemetlen következménnyel járnak. 

• A nyugalmas természetű babák nem szeretik a meglepetéseket, óvatosan mutassuk meg a karácsonyfát, tisztes távolból a csillagszórót. Vegyük karra a kicsit, és egyenként nézegessük meg a díszeket, meséljük el, mi az. Az élénk természetű mellett különösen fontos, hogy kikössük, illetve a szoba sarkába helyezzük el a karácsonyfát.

• Ne hagyjunk elöl a felfordulásban gyufát, ollót vagy más veszélyes dolgot.

• A túl sok ajándék megzavarja a kisgyereket. A fa alatt valójában csak egyvalaminek tud örülni, amit megszerethet, és magával vihet szánkózni, aludni. Minél kisebb a gyerek, annál kevésbé fontos számára az ünnepi díszítés, étkezés, ajándéközön, és annál fontosabb, hogy a mamával, papával nyugodtan, zavartalanul játszhasson.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top