Család

Forgatókönyv az ünnepi készülõdéshez

Még egy babával se könnyû megszervezni a karácsony elõtti zûrzavaros napok teendõit. Hát még nagy családdal! Az okos szervezés azonban megkönnyítheti a dolgunkat.





• December első vasárnapján, ami idén éppen elsejére esik, meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún. A hetenként felcsillanó kis gyertyalángok jelzik, hogy megint közelebb kerültünk az ünnephez.

• Gondolatban talán tudjuk is, kinek milyen meglepetést szánunk a fa alá, de most már érdemes a tettek mezejére lépni, ideje elszánni magunkat a beszerzésre. Ha ajándékozni öröm, akkor az üzletekben való nézelődés sem lehet olyan borzasztó.

Mindenesetre, ha túl sokat bizonytalankodunk, ha nem merjük megvenni azt, ami tetszik, arra számítva, hogy esetleg találunk még szebb, még praktikusabb ajándékot, megkeserítjük a kétségkívül fárasztó, sokak szerint meg egyenesen idegölő vásárlást.





• A karácsonyi meglepetéseket hagyjuk szentestére, az összes többire készüljünk fel időben. Már a hónap elején beszerezhetjük a sütés-főzés nyersanyagait: lisztet, cukrot, olajat, diót, mákot, kakaót, italokat… Készítsünk bevásárlólistát!

• Hogy semmi ne maradjon ki, időben találjuk ki, mit fogunk főzni, írjuk össze, ezekhez milyen nyersanyagokra lesz szükségünk, hány vendégre számítunk. 

•  Apropó vendégek! Ahol nagy a család, tisztázzuk időben, hogyan találkozunk, ki kihez megy vendégségbe. Ebédre, vacsorára, délutáni kávéra?





A fiatal családok, ahol már megszületett az első gyerek, lassacskán leválnak karácsony estéjén a szülőkről. Saját karácsonyt, saját hagyományokat szeretnénk teremteni. Ha elég diplomatikusan fogalmazunk, és felkínáljuk a találkozás alternatíváit, nem fognak megsértődni. Fontos, hogy legyenek javaslataink, ne higgyék a nagyszülők, hogy ki akarjuk zárni őket a közös ünneplésből!

• Ha adunk rá, hogy az otthonunkat is díszbe öltöztessük, időben fogjunk a takarításhoz, a dekorációk beszerzéséhez. Pótoljuk a karácsonyfadíszeket, ellenőrizzük az égőket, találjuk ki, mit visel a család apraja-nagyja az ünnepnapokon.

• A karácsonyi ünneplésben kétségkívül nagy jelentősége van a hagyományoknak, ám ez nem jelenti azt, hogy minden aprósághoz ragaszkodnunk kell. Teremthetünk is hagyományokat, hiszen kisgyermekekkel nem feltétlenül úgy ünnepelünk, mint egy többgenerációs család, ahol már csaknem felnőttek a gyerekek.

• A készülődés mellett és az ünnepek alatt is maradjon idő a gyerekekre! Szomorú lenne, ha a nagy sütés-főzés, bevásárlás közepette éppen róluk feledkeznénk meg. Ne vállaljuk erőnkön felül magunkra a tennivalókat! Fogadjunk el, sőt kérjünk segítséget. Nincs az a sokfogásos, különleges vacsora, ami megéri, hogy az édesanya a fáradtságtól és az izgalmaktól türelmetlen legyen, amit a kicsik sínylenek meg.

Boldog, békés karácsonyt kívánunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top