Család

Egészséges finomságok

Ha karácsony, akkor édességdömping. Az apróságokat is tarthatjuk ünnepi koszton, de alkalmazkodnunk kell igényeikhez.

Talán le sem kellene írnom: a fél éven aluli babáknak nem jár semmi extra menü karácsonykor, legfeljebb ünnepi anyatej. Később viszont már csipegethetnek velünk, arra azonban figyeljünk oda, hogy az apróságok ne kapjanak allergizáló ételeket. A tehéntej és tojás tilalom karácsonykor is érvényes a kúszó-mászó korosztályra.





A tipegők már szélesebb skáláról választhatnak, de náluk is be kell tartanunk alapvető szabályként a fokozatosság elvét.
Nézzük a szokásos karácsonyi menüt: halászlé, vagy rántott hal, bébipulyka salátákkal, disznótoros, bejgli. Mit ehet ebből a baba?

Nem túl fűszeres halhúsból (a hal garantáltan szálkamentes alkatrészeiből) és a natúr baromfihúsból készíthetünk pár falatnyi pépet, a krumplisalátához előkészített héjában főtt krumpliból anyatejjel, vagy vízzel pürét.

Egyéb, salátához használható főzelékféléket ugyanígy felhasználhatunk „főzelék” készítéséhez. Arra figyeljünk, hogy a hüvelyesek héja kicsiknél ne kerüljön a pürébe. Ezt legkönnyebben úgy érhetjük el, ha krumpilnyomón, vagy fokhagymaprésen törjük át az alapanyagot.





A disznótoros nem kicsiknek való, hiszen sok fűszert és zsiradékot tartalmaz. A hagyományos bejgli a tojás, a darabos dió, és a magas cukortartalom miatt legalább második szülinapig kerülendő.

Készíthetünk a babának is ünnepi finomságokat, de ezekben a fő alapanyag és édesítő a gyümölcs legyen, a tésztát rizs, vagy más gabonafélékből készült sűrű kása helyettesítheti. Darabos diót, mogyorót, mandulát, kemény aszalt gyümölcsöket ne használjunk.

Az édes „bolti” italok, gyerekpezsgők helyett pedig frissen préselt gyümölcslével, vagy babakoktéllal (gyümölcstea és gyümölcslé keveréke) kínáljuk a babát.





A csokifüggelék-mikulások, -harangocskák, és egyes táblás csokik a drágább, de egészségesebb kakaóvaj helyett keményített növényi olajakat tartalmaznak. Az ilyen gyenge minőségű terméket nem is szabad tejcsokoládénak nevezni: a címkén „kakaós tejtábla”, vagy valami hasonló felirat szerepelhet, amiről pontosan nem is tudjuk, mit takar. Kíméljük meg ettől a kisgyermeket!

A legfontosabb karácsonyi intelem azonban az: a legtöbb kicsinek az ünnepi hercehurca inkább teher, mint öröm. Ő még nemrég érkezett. Minden reggel új csodákra ébred, számára minden nap ünnep. Hagyjuk, hogy a karácsony is az legyen!






Ünnepi babaital

6 hónapos kortól

Egy fél banánt, és egy fél narancs levét összeturmixoljuk két dl. csipkebogyóteával.


Sültalma süni
12 hónapos kortól

Félbevágott almaszeletek magházát kivájjuk, a magházak helyét meglocsoljuk fahéjas citromlével (nagyobbaknál mézes darált dióval is megtölthetjük). Az almákat levelestészta korongokra borítjuk (lehet mirelitből) és vékony mandulaforgácsból tüskéket, szegfüszegből szemet orrot készítünk. Forró sütőben percek alatt elkészül. (A szegfűszeget fogyasztás előtt dobjuk ki.)


Zabpehely gombócok
18 hónapos kortól

20 dkg zabpehelyhet, 20 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet, 10 dkg mézet, 10 dkg vajat és 5 dkg almalébe áztatott mazsolát jól összekeverünk Ha túl száraz lenne, adhatunk hozzá kevés vizet is. Evőkanállal sütőpapíros tepsire szaggatjuk, gombóc alakúra formázzuk. Előmelegített, közepesen meleg sütőben világosbarnára sütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top