Család

Vádligörcs

Élsportolóknál és kismamáknál egyaránt gyakori panasz az izmok akaratlan, görcsös összehúzódása, mely fõként az alsólábszár izmainál jelentkezik. Egyik oka a kálcium és magnéziumhiány.




Sportolóknál épp az intenzív mozgás okozza, hogy hamar elhasználódnak ezek az ásványi anyagok, kismamáknál pedig a baba fejlődése emészti fel gyorsan a tartalékokat.

A kellemetlen vádligörcsök másik oka abban keresendő, hogy várandósan valamelyest romolhat a lábizomzat vérellátottsága, s a túlsúlynak is kedvezőtlen hatása van.

A görcsök főként az éjszakai órákban alakulnak ki. A leggyorsabb segítség az, ha gyorsan talpra állunk, vagy, ha ez nem lehetséges, lábfejünket pipa állásba visszahúzzuk. Próbálkozhatunk azzal is, hogy lábfejünket a falnak nyomjuk.

A görcs lecsengése után kérjünk társunktól rövidke, gyengéd masszázst. A még jó ideig sajgó izmokat kellemesen ellazítja és megnyugtatja, ha olajos kézzel, erőteljes mozdulatokkal többször is végigsimítjuk az érintett felületet. Kerüljük a csipkedő, durva mozdulatokat, mert ebben az állapotban különösen fájdalmasak lehetnek.






A vérellátottság javítására való a következő kúra:


Üljünk egy összehajtogatott törölközőn a kád szélére, úgy hogy lábaink befelé legyenek. Zuhanyozzuk végig az alsólábszárat fél percig hideg, majd ugyanennyi ideig kellemesen meleg vízzel. Ezután ismét a hidegzuhany következik. Váltogassuk hét-nyolcszor egymás után, majd durva törölközővel dörgöljük szárazra a bőrt.

Megelőzésként az is beválik, ha lefekvés előtt teszünk a környéken egy félórás sétát, ez ugyanis jelentősen javítja a vénás keringést, csökkenti a görcskészséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top