Család

Családias hangulatban – a családi napköziben

Külföldön nem ritka, hogy szervezett formában édesanyák vállalják mások gyermekeinek felügyeletét. Nálunk ehhez hasonló intézmény a családi napközi. Viszonylag friss kezdeményezés, országszerte körülbelül negyven ilyen vállalkozás mûködik jelenleg.




Családi napközibe 20 hónapos kortól 14 éves korig járhatnak a gyerekek. A bölcsődés, óvodás korúaknak egész napos, míg az iskolásoknak a tanórák utáni felügyeletét, ellátását tudja biztosítani. A családi napközi fő tevékenysége a gyermek felügyelete, az oktatás, iskola előkészítés nem tartozik a gondozó feladatai közé.


Családi napközit az vezethet, aki elvégzi a negyven órás felkészítő tanfolyamot, és a hatóságok (ÁNTSZ) által jóváhagyott körülményeket tud biztosítani a gyerekeknek. A gyermekmegőrzés helyszíne a napközi vezetőjének otthona, persze a cél érdekében kissé átalakítva.





A lakás egyik szobáját csak a gyerekek használják, a mellékhelyiségek lehetnek közösek. Ha egy felnőtt vigyáz a gyerekekre, akkor – a sajátjaival együtt – öt gyerek gondozását vállalhatja el. Ha a vezető mellett állandó segítő is dolgozik, akkor hét gyermeket is befogadhatnak.

Mivel a gyerekekkel kapcsolatos minden teendő (főzés, pelenkázás, etetés, levegőztetés) a napközi vezetőjére hárul, legfeljebb két egy éves kor alatti gyermek kerülhet a csoportba.

A napközi kevésbé a bölcsődei, óvodai ellátáshoz hasonlít, inkább egy nagy család életét modellezi, ahol a gyermeknek nem tíz-húsz idegenhez, és egy intézményi rendszerhez, hanem négy, öt másik gyerekhez kell alkalmazkodnia.





Ebből következik, hogy ez az ellátási mód viszonylag rugalmas, a váltott műszakban, vagy a szokásostól eltérő munkaidőben dolgozó szülőknek is megfelel. A családi napközi havidíja a helyi feltételektől, körülményektől függ.

Egyes településeken anyagilag is támogatja ezt az ellátási formát az önkormányzat, máshol csak erkölcsileg. A szülőket tehát ez utóbbi esetben a gondozási és az étkezési díj is terheli.

A családi napközik iránt a helyi önkormányzatnál lehet érdeklődni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top