Család

A bölcsõdében is vigyáznak rá

Egy évtizeddel ezelõtt jószerével a bölcsõde volt az egyetlen napközbeni gyermekfelügyeleti megoldás a csecsemõk és kisgyermekek számára. Öt hónapostól három éves korig látogathatják a kicsik.




Mivel az igényekhez képest nagyon kevés bölcsőde működik az országban, csak bizonyos feltételek mellett lehet igénybe venni ezt a szolgáltatást. Bölcsődébe az a gyermek járhat, aki után egyik szülő sem kap gyest illetve gyedet, vagy aki már elmúl másfél éves, és az édesanyja gyes mellett fél állásban dolgozik.

Felmerül a kérdés, hogyan tud munkát keresni az anya, ha folyamatosan ott nyüzsög mellette a gyereke. A gyakorlat azt mutatja, sehogy. A legtöbb bölcsődevezető figyelembe veszi ezt a helyzetet, és egy-két hónapra fölveszi munkahellyel még nem rendelkező édesanya gyermekét is.





A bölcsődei gondozás ingyenes, csak az étkezési díjat kell kifizetni. Ez nagyjából havi 3000 Ft, attól függően, hogy a gyermek hány étkezést vesz igénybe naponta, és mennyit hiányzik. Ha a család három, vagy több kiskorú gyermeket nevel, akkor a térítési díjnak csak a felét kell fizetni.

Fontos tudnunk, hogy a bölcsőde nem oktatási, hanem egészségügyi intézmény. A bölcsődei gondozónők csecsemőgondozási, és egészségügyi ismeretekkel rendelkeznek. A bölcsiknek saját konyhájuk van, minden étel helyben és frissen készül. Nagy előny ez az óvodával szemben: itt ugyanis figyelembe tudják venni a család különleges igényeit (pl: vegetarianizmus), vagy a gyermek táplálkozási allergiáját.

A bölcsődék saját gondozói rendszerrel működnek: minden gyereknek van egy „pótmamája” a gondozónők között, aki kitüntetett figyelemmel kíséri az apróság igényeit és fejlődését.





Egy bölcsődei csoportba legfeljebb tíz gyerek járhat. A gyerekek mellett két gondozónő és egy dajka állja a frontot. A bölcsődének nem feladata a gyerekek fejlesztése, oktatása, nincsenek foglalkozások. A kötött étkezési és alvási időket kivéve egész nap szabad játék folyik, meseolvasással, mondókázással, énekléssel fűszerezve.

Evés és alvás közben a bölcsi „bezár”, ilyenkor nem lehet a gyerekeket hozni, vinni, tehát, ha valaki nem ér be nyolc óra előtt, akkor már csak fél kilenc után hagyhatja ott a gyermeket. Ha a gyermek megbetegszik, nem mehet bölcsibe. Gyógyulás után csak orvosi igazolás bemutatása után járhat újra közösségbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top