Család

Szelíd gyógymódok

A különbözõ diéták, böjtök, a talpmasszázs, a fényadás, a légzésterápia, az aromaterápia, az agykontroll, az akupunktúra egyaránt ígéretes megoldásnak tûnik, hiszen céljuk a test és a lélek összhangjának megteremtése. Sokszor éppen ez a feltétel hiányzik ahhoz, hogy méhünk befogadja és kihordja szerelmünk gyümölcsét.




Nem vagyunk egyformák. Ez a kijelentés különösen igaz szervezetünk hormonális működésére. A nagymamám így osztályozta a barátnőit: „az egyik attól is teherbe esett, ha csak ránéztek, a másik meg várhatta a gólyát évszámra”.

A gyermekáldás késlekedésének sok oka lehet. A meddő párok negyven százalékánál a férfinél, másik negyven százaléknál a nőnél, a maradék húsz százaléknál a pár mindkét tagjának szervezetében található olyan elváltozás, ami gyermektelenséget okozhat.

Ha egy év védekezés nélküli, rendszeres nemi élet ellenére sem fogan meg a gyermek, akkor a férfinél keresik először az okot. Ez ugyanis kevesebb kellemetlenséggel járó, gyorsabb eredményre vezető vizsgálat.




A női szervezet nemi működése ciklikus, sokkal összetettebb, mint a férfié, ráadásul a szervi bajok skálája is szélesebb lehet. A női meddőség okának alapos feltárásához vizsgálatok egész sorozata szükséges. A legtöbb asszony szívesen elkerülné ezt a tortúrát, és csak végső esetben vállalkozna hosszan tartó vizsgálatsorozatra, esetleg hormonkúrára, műtétekre. Akit még nem sürget az idő, jó eséllyel próbálkozhat először a szelíd gyógymódokkal.

Ezekkel nem egy esetben a hagyományos orvoslás beavatkozásaihoz hasonló eredményeket lehet elérni, persze türelemmel, kitartással és megbízható szakemberek útmutatásával.








Kéretlen hormonkezelés?
A nyolcvanas évek derekáig jó párszor előfordult, hogy a nagyüzemi állattenyésztés során hormonkészítményeket adtak az állatoknak a gyorsabb gyarapodás, az izomtömeg növekedése érdekében. Ezek a hormonok persze azokra is hatottak, akik elfogyasztották az állatok húsát. E probléma felismerése után világszerte betiltották a hormonok adagolását, sőt Magyarországon is rendszeresen ellenőrzik, tartalmaznak-e a tápok ilyen szereket.
Fűben-fában, kristályokban

A régi javasasszonyok szerint minden bajunkra ad gyógyírt a természet. A népi orvoslás a meddőség ellen számtalan természetes hatóanyagot tart nyilván. A híres Maria Treben palástfű- és cickafark-tea fogyasztását javasolja, valamint különösen hatásosnak tartja a fehér fagyöngy levelének és szárának frissen kipréselt levét.

Lust és Tierra a kínai dang quajt (Angelica Sinensis), a hamis egyszarvúgyökeret, a barátcserjebogyót és a törpepálmát javasolja.





A dang quaj olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek egyes hormonok alapanyagai. A hamis egyszarvúgyökér (Chaemalírium Luteum) az amerikai őslakók fontos termékenységserkentője. A kányabangita és a feketebangita kérge erősítheti ezek hatását.
E gyógynövényeket persze csak példaként soroltuk fel, az elkészítés módját, az adagolást feltétlenül szakemberrel beszéljük meg, egyúttal tudakozódjunk megbízható beszerzési forrás felől is.

Van, aki a fürdőkúrákra esküszik. Bizonyos ásványi anyagok és a meleg valóban gyógyít egyes nőgyógyászati betegségeket, ezért az iszappakolás és a termálvízkúra is hatásos lehet. Kifejezetten női bajok gyógyításáról híres a harkányi és a szovátai (Románia), Medve-tó melletti fürdőszanatórium.

Ásványok, növények, állatok gyógyító erejét használja fel a homeopátia is. Azonban a homeopátiás orvoslás a szokásostól eltérően közelíti meg az embert. Bár vannak bizonyos szerek, amelyeket a belső nemi szervek betegségeire és a meddőség ellen javasol, alapvetően nem egyes betegségeket gyógyít, hanem az egész embert vizsgálja, és az „egész”-séget akarja visszaállítani alkati szereivel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top