Család

Mire kellenek a hormonok

A nõi nemi ciklus fõ irányítói a hipotalamusz és a hipofízis (agyalapi mirigy) hormonjai, ezek befolyásolják a nemi szervek mûködését, és a "helyi" hormontermelést. Ezúttal csak mûködésük lényegérõl írunk, valójában sokkal összetettebb a szerepük. A petefészek az ösztrogéneket és a progeszteront vagy sárgatesthormont termeli.




• Az ösztrogének felelősek a női nemi szervek fejlődéséért, valamint a nőies jelleg kialakulásáért. Később több területen is elősegítik a megtermékenyülést. Szeretkezés során például érzékennyé teszik a méhizomzatot az oxitocin hatására. Az oxitocin méhösszehúzódásokat kelt, így a női szervezet szinte beszippantja a hímivarsejteket.

Az ösztrogének tovább fokozzák a méhkürt mirigysejtjeinek működését, és a csillószőrök mozgását. Ezek a kis karocskák terelgetik jó útra a (a méh felé) a petesejtet. Az ösztrogének felelősek a méhnyálkahártya megvastagodásáért is, így előkészítik a helyet a pete beágyazódásához. Ugyancsak ösztrogének hatására fejlődik ki a mellekben a tejmirigyek vezetékrendszere.

• A progeszteron tovább alakítja a méhnyálkahártyát, és véglegesen alkalmassá teszi a pete beágyazódására. Csökkenti a méh oxitocin-érzékenységét, gátolja a várandósság alatt a méhösszehúzódásokat, vagyis segít a gyermek kihordásában. Progeszteron hatásra fejlődnek ki az emlőmirigyek.

• Az oxitocint az agyalapi mirigy termeli. Simaizom-összehúzó hatása szeretkezés, szülés és szoptatás idején érzékelhető legjobban. Elsősorban a méhizomzat és a tejmirigyeket körülölelő izmok összehúzódását váltja ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top