Család

Mikor forduljunk orvoshoz?

Sokan már pár havi sikertelen próbálkozás után meddõségtõl tartanak, s orvoshoz fordulnak. Az WHO egy évi gyermektelen párkapcsolat után javasolja a panasz hátterének kivizsgálását. Utánajártunk, hova, kihez érdemes elsõként fordulni, milyen vizsgálatokon kell átesniük az érintett pároknak.





Dr. Konc János főorvos, a Budai Meddőségi Központ vezetőjének tapasztalatai szerint normális termékenységű párok esetében is megtörténik, hogy több, mint egy évet kell várniuk a babára. Nem is egyszer előfordult, hogy megkezdték a pár kivizsgálását, s még mielőtt a végére értek volna, már meg is fogant a magzat – mindenféle mesterséges beavatkozás nélkül.

Ugyanakkor kétségtelen, hogy a meddőség problémája egyre több párt érint. Ha túl sokáig várunk, az sem jó megoldás, hiszen az életkor előrehaladtával a termékenység amúgy is csökken.

Konc doktor valamennyi szempont mérlegelése után azt javasolja, hogy egy évi gyermektelen párkapcsolat után valóban érdemes elkezdeni a vizsgálódást – de nem medőségi központban – ebből jelenleg csak kilenc van az egész országban, hanem az illetékes nőgyógyászati rendelésen, hiszen az első rutinvizsgálatokat mindenütt el tudják végezni.


A meddőség kezelése nem csupán gyógyszerelésből áll

Konc doktor elmondta, hogy nem is egy páciens évekig szed peteérést stimuláló gyógyszert orvosa tanácsára, miközben az alaposabb vizsgálat során kiderül, hogy a probléma egészen másutt, például a férj nemzőképtelenségében vagy épp a petevezeték elzáródásában kereshető.

A felesleges, nem kellő gondossággal adagolt hormonális gyógyszerek szedése sokszor többes terhességekhez vezet. Ha egyáltalán szükség van ilyen szerekre, azok adagolását csak egyénre szabottan, szoros orvosi felügyelet mellett szabad megkezdeni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top