Család

Az elsõ fülbevaló

Ha ragaszkodnak hozzá a szülõk, hogy ki legyen fúrva a csecsemõ füle, ennek csak megfelelõ higiénés körülmények között szabad megtörténnie. Téves az az elképzelés, hogy a lyukasztás valamelyik akupunktúrás pont eltalálásával kárt okozhatna.

Valóban van ugyan a fülcimpa közepén egy pont, melynek a megszúrása fájdalomcsillapító hatású, de ez nem okoz problémát. Sokkal fontosabb az, hogy megfelelő körülmények közt történjék a lyukasztás. Vagy újszülött osztályon végzi az ápoló személyzet, vagy későbbi időpontban fül-orr-gégészeti szakrendelést érdemes felkeresni.

A fülbelövés nem javasolt, mert a felhasznált fülbevalók nem igazán sterilek, s a pattintós fülbevalókat nem lehet jól mozgatni, ezért pang a váladék, és nagy a fertőzésveszély. A lyukasztás utáni gyógyulási időszak szempontjából az úgynevezett nyitott, vagy más szóval átbújós fülbevaló a legelőnyösebb. Ezek viszont a későbbiekben könnyen beleakadhatnak valamibe játék közben.

A beavatkozás előtt 24-48 órával a fülbevalót alkoholba kell beáztatni, és alkoholban is kell magunkkal vinni a lyukasztás színhelyére. Kizárólag arany fülbevalót használjunk elsőként. Az átszúrás után két-három hétig is észlelhetünk nedvedzést a lyuk körül. Valamennyi szempontot mérlegelve inkább kamasz- vagy felnőtt korra érdemes halasztani ezt a műveletet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top