Család

Gyakoriság és cumizavar

Érdemes már a kezdetektõl olyan gyakran mellre tenni a babát, amilyen gyakran hajlandóságot mutat a szopásra. Az elsõ napokban csak kis mennyiségû, de nagyon értékes tej termelõdik a mellekben. Az újszülött gyomra még kicsi, nem is tudna nagyobb adagot szopni. A pár korty tejecskével azonban nagyon jól boldogul.




A kolosztrum gyógyhatású szer. Magas fehérjetartalma megóvja a babát a kiszáradástól, védőanyagai jók a fertőzések ellen, a benne található gyulladáscsökkentők megelőzik a bélnyálkahártya veszélyes betegségeit, hashajtó hatása miatt pedig az újszülöttkori sárgaság leghatékonyabb ellenszere. Minél többet kap ebből a csodaszerből a baba, annál nagyobb az esély arra, hogy megtartsa egészségét, és keveset veszítsen súlyából.

A gyakori szoptatás a mamának is segít: ettől hamarabb beindul az érett tej termelődése, de nem lesz olyan fájdalmas a tejbelövellés, mint ha ritkábban tenné mellre a babát.

Amikor már több tej áll a baba rendelkezésére, valószínűleg kevesebbszer kívánkozik a mellre. Ilyenkor sem kell elvárnunk, hogy éppen háromóránként szopjon. A legtöbb baba délelőtt ritkábban, délután gyakrabban kér enni. Az éjszakai szoptatást se hagyjuk ki, ez nagyon fontos ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű tej termelődjön.

A szopások száma huszonnégy óra alatt általában nyolc-tizenkettő. Lehet ennél kevesebb vagy több is. Ha a jól fejlődik, nyugodtan hagyatkozzunk a baba jelzéseire.


Aluszékony kisbaba

Őt is legalább két-három óránként mellre kell tenni! Az újszülött jellegzetes hangokkal, mozdulatokkal jelzi, mikor kész szopni, a kétségbeesett sírás ennél sokkal később következik.





Ahhoz, hogy a mama reagálni tudjon a finom jelzésekre, folyamatosan együtt kell lennie a babával. Ez főleg a gyenge, álomittas babák esetében fontos. Őket akkor is érdemes megkínálni, ha még nem teljesen éberek.

Vetkőztetéssel, simogatással, gyengéd masszírozással szinte minden baba felébreszthető annyira, hogy hajlandó legyen szopni. Ne szalasszuk el az alkalmat! Használjuk ki az első napokat a gyakorlásra, ne várjuk meg a tejbelövellést! Kemény, telt mellből a gyakorlatlan baba nehezen tanul meg szopni.






Előzzük meg a cumizavart!


Előfordul, hogy a cumizó vagy cumisüveget kapó baba kevesebbet szopik, mint cumit nem ismerő társai. Ennek következményeként a mama melle eleinte könnyebben begyulladhat a pangó tejtől. Amint a mell „megszokja”, hogy rá itt nincs is annyira szükség, kevesebb tejet fog termelni.

A babának ilyenkor pótlást adnak, ami miatt a tejtermelés tovább csökken, hamarosan bekövetkezik a teljes elválasztás.

A cumi másik hátulütője, hogy az üveghez szoktatott baba megszokja: nem kell igazán megdolgoznia az ételért. Elszokik attól, hogy a nyelvével préselje ki a tejet (ahogy az anyamellből kell), ezért később mellből sem tud majd rendesen szopni.

Egyes kisbabáknak már egyszeri cumisüveges táplálás is elég arra, hogy összezavarodjanak, és később elutasítsák a mellet, vagy rossz technikával szopjanak. Ezen ugyan lehet segíteni, de nem valami egyszerűen. Jobb megelőzni a problémát!





Az anyatej féléves korig, de sokszor tovább is teljesen kielégíti a csecsemők folyadék- és táplálék igényét. Az újszülöttek megfelelő vízkészlettel születnek, és a kevés, de nagyon nagy tápértékű kolosztrum is kielégíti éhségüket, amíg be nem indul a bőséges tejtermelés.

Folyadék- vagy táplálék-kiegészítésre nincs szükség, hacsak valami nem várt esemény vagy a rossz kórházi gyakorlat meg nem zavarja a természetes folyamatokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top