Család

Egyértelmû jelek

A méhszáj tágulni kezd

A szülés megindulásának első jelei közé tartozik az eredetileg a méhnyakat elzáró nyákdugó távozása, amit enyhe vérzés is kísérhet. Ilyenkor célszerű kapcsolatba lépni az orvossal vagy a szülésznővel. Előfordulhat azonban az is, hogy a nyákdugó csak a szülés későbbi szakaszában távozik.

Lassanként tágulni kezd a méhszáj. Az orvos kézi vizsgálattal, a mutató- és a középső ujj segítségével állapítja meg, hogy hány centiméternyi, illetve hány ujjnyi a tágulat. Az egyujjnyi méhszáj nem jelenti törvényszerűen a szülés kezdetét. Már sok-sok héttel a szülés valódi időpontja előtt kinyílhat ennyire a külső méhszáj anélkül, hogy a méhnyak megrövidülne. Ebben az esetben, egyéb jelek hiányában még biztosan nincs szó a szülés megindulásáról.

Ha a méhszáj már valamennyire nyitott és a burok ép, sok kórházban rutinszerűen amnioszkópiás vizsgálatra kerül sor, melynek során a magzatvíz színét tekintik meg egy speciális műszer segítségével. A vizsgálati leletből kiderül, hogy a magzat átesett-e átmeneti oxigénhiányos állapoton, ilyenkor ugyanis magzatszurkot ürít, mely zöldesre festi a magzatvizet.


Burokrepedés

Az úgynevezett idő előtti – vagyis a rendszeres fájástevékenység megindulása előtt bekövetkező – burokrepedés esetén is célszerű kórházba indulni.

Figyeljük meg, milyen színű a víz! Ha a magzat feje már rögzült a medencebemenetben, kevés víz folyik el, hiszen a fej beékelődése akadályozza a magzat mögött elhelyezkedő víz kifolyását. Ha a fej még nem rögzült, a kizúduló víz magával sodorhatja a köldökzsinórt. Ez veszélyes szövődményhez vezethet, ezért burokrepedés esetén haladéktalanul tisztázni kell, jól van-e a magzat.

A burok a szülés bármely szakaszában megrepedhet magától, s ez rendszeres fájástevékenység esetén a méhösszehúzódások erőteljesebbé válását eredményezi. A kitolási szak kezdete előtt az orvos burkot repeszt, ha ez addig nem történt meg magától. Ha a burokrepesztésre túlságosan korán kerül sor, a tapasztalatok szerint elhúzódó szülésre lehet számítani.

Ha a burok már nem ép, a kórokozók számára is nyitva áll az út. Minél hosszabb idő telik el a szülésig, és minél gyakrabban kerül sor hüvelyi vizsgálatra – akár kézzel, akár műszerrel –, annál nagyobb a fertőzés veszélye. Ha tehát nyitott burok esetén a szülés elhúzódik, rendszeresen ellenőrizni kell a magzat és az anya állapotát. A korszerű vérvizsgálati módszerek révén az is gyorsan kiderülhet, hogy az anya fehérvérsejt száma növekszik-e, vagyis kialakult-e fertőzés vagy sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top