Család

Mikor forduljunk orvoshoz?

Sokan már pár havi sikertelen próbálkozás után meddõségtõl tartanak, s orvoshoz fordulnak. Az WHO egy évi gyermektelen párkapcsolat után javasolja a panasz hátterének kivizsgálását. Utánajártunk, hova, kihez érdemes elsõként fordulni, milyen vizsgálatokon kell átesniük az érintett pároknak.

Dr. Konc János főorvos, a Budai Meddőségi Központ vezetőjének tapasztalatai szerint normális termékenységű párok esetében is megtörténik, hogy több, mint egy évet kell várniuk a babára. Nem is egyszer előfordult, hogy megkezdték a pár kivizsgálását, s még mielőtt a végére értek volna, már meg is fogant a magzat – mindenféle mesterséges beavatkozás nélkül.

Ugyanakkor kétségtelen, hogy a meddőség problémája egyre több párt érint. Ha túl sokáig várunk, az sem jó megoldás, hiszen az életkor előrehaladtával a termékenység amúgy is csökken. Konc doktor valamennyi szempont mérlegelése után azt javasolja, hogy egy évi gyermektelen párkapcsolat után valóban érdemes elkezdeni a vizsgálódást – de nem medőségi központban – ebből jelenleg csak kilenc van az egész országban, hanem az illetékes nőgyógyászati rendelésen, hiszen az első rutinvizsgálatokat mindenütt el tudják végezni.






Mit kell tisztázni a nők esetében?

Míg a központokban a túlterheltség miatt több hetes várakozás előzi meg az első vizsgálatot, a helyi nőgyógyászati szakrendelésen a legfontosabb kérdésekre néhány nap alatt választ kaphatunk.

1. Az első és legfontosabb – egyben legegyszerűbb – teendő a menstruációs ciklus megfigyelése három hónapon keresztül. Ezt otthon kell lebonyolítani.

A természetes családtervezésnél szokásos módon érdemes a megfigyelést végezni, mely az ébredési hőmérséklet és a hüvelyváladék állagbeli változásának feljegyzéséből áll.

A méréshez Konc doktor egyszerű, higanyos lázmérő használatát javasolja, mivel a több éve használt digitális hőmérőknél pontatlan kijelzés is előfordul. A havi görbéből kiderül, hogy volt-e peteérés. Ennek megtörténtét átmeneti, tizenkét-huszonnégy órán át tartó, 0,5˚C-os hőemelkedés jelzi.

A hőmenet a peteérést követően nagyjából tíz napig az alaphőmérséklethez képest három tizedes emelkedést mutat, majd a menstruáció előtt két nappal visszaáll az eredeti szintre. 

2.  A rutin nőgyógyászati vizsgálat során rákszűrést végeznek, megvizsgálják a hüvelyváladékot. 

3.  Mivel ez utóbbiból nem derül ki, hogy a nőnek nincs-e clamydia fertőzése, e méhnyakban élősködő kórokozó kimutatására külön vizsgálatot kell végezni, igen gyakori ugyanis, hogy a meddőség hátterében épp ez a betegség áll. 

4.  A továbbiakban hüvelyi ultrahangvizsgálat segítségével tisztázzák a méh, a méhnyálkahártya és a petefészkek állapotát.
Az eddigiek alapján fény derül arra, ha valakinek petefészek cisztája, jóindulatú méhdaganata (miómája) vagy valamilyen rosszindulatú elváltozása van a belső nemi szerveknél. 





5.
 Az utolsó esedékes alapvizsgálat a petevezetékek átjárhatóságának ellenőrzése, ezt az eljárást hiszteroszalpingográfiának, röviden HSG-nek nevezik. Nem fájdalmas, de előtte görcsoldó fájdalomcsillapítót kap a páciens. Korábbi kismedencei gyulladások is eredményezhetik a petevezeték letapadását. Először fecskendő segítségével kontrasztanyagot juttatnak a méhnyakba. Ezt röntgenvizsgálat követi, s a képernyőn jól látható, hogy a kontrasztanyag akadálytalanul el tudott-e jutni a petevezetékekbe. 

6.  Ha a diagnózis kétséges, vagy látható, hogy letapadásról van szó, további beavatkozás következik, többnyire laparoszkóp segítségével hatolnak be a hasfalon keresztül, és megkísérlik “átfújni” a letapadt petevezetőket.





Ezt a műveletet altatásban végzik, ezért egy-két napos kórházi tartózkodásra van szükség. Persze egyszerűbb, kockázatmentesebb eljárás volna az ultrahang vizsgálat alkalmazása erre a célra is, miután speciális kontrasztanyagot fecskendeznek a méhbe, de ez a módszer az esetek húsz százalékában téves diagnózist szül, ezért nem terjedt el a gyakorlatban.

Ha e vizsgálatsorozat végére értünk, a leletek birtokában már érdemes meddőségi központhoz fordulni, ahol további célzott vizsgálatok illetve kezelések következnek.


A meddőség kezelése nem csupán gyógyszerelésből áll

Konc doktor elmondta, hogy nem is egy páciens évekig szed peteérést stimuláló gyógyszert orvosa tanácsára, miközben az alaposabb vizsgálat során kiderül, hogy a probléma egészen másutt, például a férj nemzőképtelenségében vagy épp a petevezeték elzáródásában kereshető.

A felesleges, nem kellő gondossággal adagolt hormonális gyógyszerek szedése sokszor többes terhességekhez vezet. Ha egyáltalán szükség van ilyen szerekre, azok adagolását csak egyénre szabottan, szoros orvosi felügyelet mellett szabad megkezdeni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top