Család

Hová forduljunk?





Az Optimális Családtervezési Szolgáltatás (Budapest, XIV. Bolgárkerék u. 3. T.: 3838-477, 363-5272) programjának keretén belül az összes vizsgálat elvégezhető. A szolgáltatás ingyenes.

Az OCsSz szakemberei között találunk szülész-nőgyógyászt, gyermekorvost, genetikust, pszichológust, szexológust és védőnőt. Ha szükséges, külső munkatársak segítségét is igénybe veszik.

A családtervezési program három “részből” áll. Az első a “családtervezési alkalmassági vizsgálat”. Itt a pár életmódjáról, a lehetséges és szükséges orvosi vizsgálatokról, a genetikai kockázatokról beszélgetnek a szakemberek a jelentkezőkkel. Felajánlják és elindítják a szükséges vizsgálatok sorát.

A második a fogamzásra való felkészülés konkrét teendőiről szól. Személyre szóló tanácsokat kapnak, megbeszélik a már elkészült vizsgálatok eredményeit. A kismama megkezdi a magzatvédő vitamin szedését, javasolják a “terhesség-előkészítő torna” megkezdését.

A harmadik találkozásra az első kimaradt vérzés után kell jelentkezni. Itt újabb beszélgetés következik arról, hogy mi a teendő a magzat és az anya védelme érdekében. Később – a terhesség második felében – vissza lehet menni egy szakemberek által vezetett csoportos beszélgetésre.

A gyermek megszületése után pedig az eufenikai programban vehet részt minden olyan család, ahol a gyermek öröklötten hajlamos valamilyen betegségre. Itt a szülők minden segítséget megkapnak ahhoz, hogy megelőzzék a tünetek megjelenését vagy a betegség súlyosbodását.
A szolgálat telefonos teratológiai tanácsadásán bárki megtudhatja, hogy egyes gyógyszereket szedhet-e a terhesség vagy a szoptatás alatt. (06-80-200-339).

Vidéken a Családvédelmi Központokhoz lehet fordulni.

Genetikai tanácsadó sok szülészet vagy gyermekosztály mellett működik, de az OCsSz programjának is része.

Az Országos Egészségfejlesztési Központ (Budapest, VI. Andrássy út 82. Tel: 332-7380) munkatársai szívesen adnak tanácsot a továbblépéshez, ha valaki le akar szokni a dohányzásról vagy más káros szer használatáról, hízni vagy fogyni szeretne. Fordulhatnak hozzájuk lelki problémákkal is. Sikeresen alkalmazzák évek óta futó, dohányzásról leszoktató programjukat. Dietetikusaik naprakész információkkal látják el azokat, akik be akarnak jutni a „normál BMI-sek klubjába”. Mentálhigiénés szakembereik tanácsokkal segítik a telefonálót, vagy elirányítják azokhoz a kollegákhoz, akik hatékony segítséget tudnak nyújtani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top