Család

Éljünk egészségesen!

Az évek során testünk és lelkünk egyre alkalmasabbá válik az utód befogadására. Ezt a folyamatot azonban életmódunkkal jó és rossz irányba is befolyásolhatjuk. Írásunkban arra keressük a választ: hogyan éljünk most, ha majd egyszer gyereket szeretnénk.




Nézzünk körül házunk táján, hogy egészséges testtel és lélekkel állhassunk a nagy feladat, gyermekeink felnevelése elé! Leendő utódunk a testünkben fog cseperedni, tejünkkel fogjuk táplálni – fontos tehát, hogy az „alapanyag” minél jobb minőségű legyen.

Kiindulópontnak az a legideálisabb, ha a mama se nem sovány, se nem kövér, a testsúly ugyanis a fogamzóképességet is befolyásolja. A meddőségi szakrendeléseken már találkoznak a majd egy évszázada elsöprő erővel hódító soványság-kultusz problémájával. A fogyókúrázás ugyanis olyan kóros formába csaphat át, aminek akár életveszélyes kimenetele is lehet.
Az anorexiás beteg – az esetek kilencven százalékában kamaszlányokról van szó – olyan mértékű fogyókúrába kezd, hogy rövid idő alatt elveszíti testsúlyának negyedét. Mire idáig jut, szinte teljesen leáll ciklikus hormonális működése: elmarad a menstruációja, a külső nemi jellegzetességek kialakulása is lelassul.

Az anorexiás lányok – annak ellenére, hogy látszólag azért fogyókúráznak, hogy csinosak legyenek, elnyerjék a fiúk elismerését – épp a nővé éréstől, a felnőtté válástól rettegnek. Ahhoz, hogy elfogadják nemi szerepüket, és családot tudjanak alapítani, pszichoterápiára van szükségük.

A kövérnek ugyan nem mondható, de folyamatosan fogyókúrázó nők többsége persze nem tekinthető betegnek, jó részük mégis önértékelési zavarral küzd. Ebből az állapotból létezik „spontán gyógyulás” is, de többnyire csoportos vagy egyéni pszichoterápia, önismereti tréning vagy más, az egyéniséghez illő „célzott kezelés” segít.





A testtömegindex (BMI) értékét úgy kapjuk meg, ha a testsúlyunkat (kg) elosztjuk a magasságunk (m) négyzetével. Orvosi szempontból az sovány, akinek a BMI-értéke 18,5 alatt van. Normális testsúlyú, akinél ez az adat 18,5 és 24, 99 között helyezkedik el. Túlsúlyosak a 25-től 29,99-ig mért BMI-vel rendelkezők, elhízottnak tekinthető mindenki, akinél a testtömegindex meghaladja a 30-at.
A másik táplálkozási probléma az elhízás. Teltkarcsú idomokkal nem nyerhetjük el környezetünk elismerését, de egészségben eltöltött, hosszú életre is kevésbé számíthatunk, mint soványabb embertársaink. Pedig leendő gyermekünknek még minimum két évtizedig szüksége lesz ránk, sőt még akkor is számítana segítségünkre, ha nagymamakorba érünk. Tehát: le a fölösleges kilókkal, de csak a fölöslegesekkel!

Az igazi nehézség abban rejlik, hogy az emberek nagy részénél a kövérség genetikai örökség, így nem olyan könnyű megszabadulni tőle. Ne tűzzünk ki elérhetetlen célokat: amit egészséges, sok zöldséget, gabonát, kevés zsiradékot és cukrot tartalmazó étrenddel és rendszeres testmozgással el tudunk érni, az épp elég. Fogadjuk el, hogy a „rendes” nő itt-ott gömbölyű! Ne a soványság legyen a cél, hanem a normális testalkat. Ez nemcsak egészségi állapotunkra, de a fogamzás sikerességére is jó hatással van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top