Család

Csúcsformában tervezzünk kisbabát!

A legtöbb baba még ma is szerelemgyerekként jön világra, de az sem ritka, hogy komoly testi és lelki felkészülés elõzi meg a várva várt fogantatást. Most eláruljuk, hogyan hozhatjuk magunkat a legjobb formába, hogy ne csak áldott, hanem egészséges is legyen állapotunk.




Bizonyos szűrővizsgálatok elvégzésével, az így felszínre került betegségek kezelésével és megfelelő életmód kialakításával csökkenthetjük az esélyét annak, hogy a baba fejlődési rendellenességgel vagy betegen, esetleg a kelleténél korábban jöjjön világra. A “mindent a baba egészségéért” hadműveletet néhány hónappal a tervezett fogantatás előtt meg kell kezdeni.


Hagyjuk a dagadt ruhát másra!

Régi tapasztalat, hogy a túlzásba vitt fizikai munka és kimerítő testmozgás nem kedvez a fogamzásképességnek. A “menedzsertípusú”, túlhajtott életmód és az ezzel járó testi és lelki kimerültség is csökkenti a teherbeesés esélyét.

Nemcsak a munka mennyisége, hanem körülményei is fontosak a várandósság szempontjából: ha a szülők veszélyes vegyszerekkel, szerves oldószerekkel, egészségre ártalmas festékekkel, sugárzó anyagokkal dolgoznak, jobb, ha minél előbb felhagynak e tevékenységgel.





Jól tudjuk, hogy ez a tanács nehezen fogadható meg a hazai munkaerőpiaci helyzet ismeretében. Egy bőrdíszműves vagy vegyész nem pattanhat föl a székéből: gyerekek, én három hónap múlva teherbe szeretnék esni, a gyes lejárta után újra találkozunk! A legtöbb, amit tehet, hogy a lehető legpontosabban betartja a munkavédelmi előírásokat. Csak akkor mehet betegállományba a veszélyes munkahelyen dolgozó asszony, amikor a terhesség ultrahangvizsgálattal kimutatható.

A magzat védelme azonban nem csak az édesanya dolga. Bizony, leendő apukák: Önöknek is fel kell hagyniuk a dohányzással és a gyakori poharazgatással! Jó munkát csak jó alapanyagból, és hát… megfelelő “eszközzel” lehet végezni.


Nagyjavítás, karbantartás

Ne hagyja a terhesség idejére azokat a kezeléseket, amelyek előbb is elvégezhetők. Menjen el idejében fogorvoshoz! Sokkal könnyebb átvészelni a megpróbáltatásokat várandósság előtt, mint mondjuk hányingerrel küszködve.





Az amalgámtöméseket érdemes korszerűbb tömőanyagra cserélni, ugyanis az amalgám nehézfémsókat tartalmaz, amelyek a száj nyálkahártyáján át felszívódva eljuthatnak akár a magzatig is. Ez – főként a korai terhesség idején – nem tesz jót utódunknak.

A reménybeli kismama végeztesse el az aktuális tüdőszűrést. Jobb, ha túlesik a nőgyógyászati rákszűrésen is, így elkerülheti terhesség alatt ezt a hüvelyi feltárással járó, nem éppen kellemes vizsgálatot.

Aki fájdalmas visszértágulattal küzd, feltétlenül keressen fel egy érsebészt, és vesse alá magát a javasolt kezelésnek vagy műtétnek. A visszerek állapota kezelés nélkül ugyanis a terhességgel együtt járó hormonális változások és a testsúly növekedése miatt törvényszerűen romlik, és ez szinte a fogamzás pillanatától megkeserítheti a kismama életét.

Aki krónikus betegségben szenved, feltétlenül keresse fel a szakorvost, és beszélje meg vele a gyógyszeres és más kezelésekkel kapcsolatos tennivalókat. Az epilepsziás rosszullétek száma nőhet, az asztma tünetei súlyosbodhatnak a várandósság során. A cukorbetegeknél különösen fontos az előzetes egyeztetés, a vércukorszint-beállítás, mivel már a terhesség első pillanataitól megváltozik az inzulinigény.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top