Család

Apgar-teszt

Az újszülött ellátásának fontos feltétele az állapot gyors felmérése. Erre szolgál az Apgar féle pont-érték táblázat. Születés után 1 perccel és 5 perccel értékelnek öt különbözõ életfunkciót. Mindegyiket pontozzák: nulla, egy vagy két pont adható a baba állapotától függõen.





1. Szívfrekvencia: normális érték érték: 100/perc felett – ez 2 pontot ér. 100/perc alatt: 1 pontot kap a baba. 0 pont, ha nincs szívműködés. 


2. Légzés: az egészséges újszülött rendszerint rögtön felsír és erőteljesen lélegzik. Ez 2 pont. Ha légzése egyenetlen, 1 pont. Ha nem lélegzik: 0 pont. 


3. Izomtónus megítélése: Ha jól, aktívan mozgatja a végtagjait – 2 pont. Ha izomtónusa csökkent, nem áll ellen a passzív mozgatásnak – 1 pont. Ha a végtagjai petyhüdten lógnak – 0 pont. 


4. Reflexingerlékenység: Az orrnyílásba vezetett puha katéterrel vizsgálják. Ha reflexválasz tüsszentés vagy köhögés – 2 pont. Ha csak fintort észlelünk, 1 pont, és ha ez is hiányzik: 0 pont. 


5. Bőr színe: Ha az egész test rózsás – 2 pont. Ha a végtagok kékes színezetűek – 1 pont. Ha testszerte észleljük a kékes vagy sápadt bőrszínt, 0 pont.





Az összpontszám jól tükrözi az újszülött állapotát, jelzi a beavatkozás szükségességét. Az öt perccel később újból megállapított Apgar érték szoros összefüggésben van a későbbi prognózissal.

• 0-3 pont esetén súlyos állapotú az újszülött, élesztés is szükségessé válhat.
• 4-6 pont esetén szintén valamilyen, de kevésbé súlyos beavatkozás szükséges.
• 7-10 pont esetén nincs szükség beavatkozásra.

A baba kórházi zárójelentésén rendszerint szerepel ez az adat. Ha nem, feltétlenül kérdezzünk rá, hiszen évek múlva is szükség lehet rá. Az esetleges későbbi betegségek gyógyítása kapcsán a kezelőorvos rákérdezhet a születés körülményeire, a baba állapotára, s erről az Apgar értékek hasznos információt szolgáltatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top