Család

A forrázás

Elég, ha a forró teáskannát olyan helyre tesszük, ahonnan könnyen lebillen, vagy az éppen elkészült ételt a konyhakõre rakjuk hûlni. A kíváncsi, villámgyorsan kúszó kisbaba pillanatok alatt magára borítja, és akár halálos sérüléseket is szerezhet.

Súlyos forrázás fordult elő annál a kis betegemnél is, akinél először a forró vizet engedték a kádba, aztán véletlenül ebbe tették bele. Megelőzésképpen mindig először a hideg vizet engedjük a kádba, ha nincs keverő csaptelep.

Ma már szerencsére nem divat a forró kamillás gőzölés, inhalálás, melynek során a csecsemő még a leggondosabb odafigyelés mellett is magára ránthatja a forróvizes tálat, vagy belenyúlhat.

Az égés súlyossága függ a keletkezett seb mélységétől és a felület nagyságától. A felület nagyságát százalékban mérik. Mivel a fej és a test aránya az életkor előrehaladtával változik, a százalékos arányokat mindig az életkornak és a testfelület arányainak megfelelően állapítjuk meg.

Égés esetén az első teendő az égett testrész hűtése tiszta, hideg vízzel, ez a fájdalmat is csökkenti. A sebet tilos bekenni, sebhintőporral szórni, olajozni, vajazni vagy bekötözni. Az Irix és a Naxol használata gyermekkorban nem válik be.

Égési sérülés után minden gyermeket szakorvoshoz – sebészhez – kell vinni. Már a viszonylag kis testfelületet érintő égés öt százalékos, súlyos sebnél már 2,5%-os kiterjedésnél kórházi kezelés szükséges. Az arcot, kezet, lábat és/vagy nemi szervet érintő égés mindig kórházi ellátást igényel. Az égés ugyanis nem pusztán a bőrön látható sebet okozza, hanem életet veszélyeztető, súlyos anyagcsere változások is bekövetkezhetnek.

Azt is figyelembe kell venni, hogy már a kis égésből is súlyos fertőzés alakulhat ki. A bőr helyi védekezésének csökkenése miatt ugyanis szabad az út a baktériumoknak, és a sebváladék is jó táptalaj a szaporodásukhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top