Család

Mit ehet a szoptató anya?

Nincsenek tiltott és kötelezõ ételek! A szoptatás idõszaka alatt mindent szabad fogyasztani, amit várandósság idején. Lényeg a kiegyensúlyozott, az anya igényeinek megfelelõ táplálkozás: annyit igyon, egyen a kismama, amennyit jólesik.


Az az ideális, ha az egészséges ételeket részesíted előnyben, vagyis arra törekszel, hogy rost- és vitamindús, ásványi anyagokban gazdag, lehetőleg adalékanyagoktól mentes élelmiszereket fogyassz.

A szoptató anya táplálkozásával kapcsolatosan sok hiedelem él, ami megnehezíti a kismamák életét. Hosszú listák járnak kézről kézre a tiltott ételféleségekről, más táplálékokat pedig szinte kötelezően esznek-isznak az anyák, abban a hitben, hogy ezektől sok tejük lesz.






Ami rosszat tehet


Nagyon ritkán fordul elő, hogy az anya által fogyasztott táplálék a csecsemőre rossz hatással lenne. Ez az úgynevezett “gázképző” ételekre is vonatkozik. Az anya beleiben keletkező gázok nem kerülnek be a vérkeringésbe, tehát nem befolyásolják az anyatejet sem. Ha az anya által elfogyasztott ételek hatására a szülők mégis a csecsemő nyugtalanságát, puffadását tapasztalnák, célszerű az adott ételt egy hétre kiiktatni az anya étrendjéből, majd kipróbálni, hogy hogyan reagál rá a gyermek, vagyis jelentkeznek-e újból a tünetek. 






Ami káros


Ami valóban tilos: a nagy mennyiségű alkohol, kávé, cigaretta, és persze a kábítószerek és egyes gyógyszerek. Egy koccintás a vasárnapi ebédnél nem árt meg a babának. A nagy mennyiségű alkohol viszont gyengíti a hatékony szoptatáshoz szükséges tejkiürítő reflex működését. A dohányzást legjobb el sem kezdeni, ebben akár orvos segítségét is kérheted. Ha a szoptatási időszak alatt is dohányzol, számíthatsz rá, hogy a kelleténél kevesebb és rosszabb minőségű lesz a tejed.

Várandósság és szoptatás alatt kábítószer használata tilos! A drogok (az alkohol is) megváltoztatják a gyermek idegrendszerének működését, a magzat és a csecsemő is függővé válik.

Egyes gyógyszerek árthatnak a szoptatott csecsemőnek, de korántsem minden gyógyszer, amelynek ismertetőjén szerepel, hogy terhesség és szoptatás alatt nem szedhető. Ha az anya rendszeres gyógyszerszedésre kényszerül (például krónikus betegség miatt), és bizonytalan benne, hogy szoptathat-e mellette, hívjon fel egy teratológiai tanácsadást, vagy szoptatási ambulanciát. 


A fogyás
 





Szoptatás alatt nem javasoljuk a drasztikus fogyókúrát! Hirtelen fogyás hatására ugyanis az anya zsírszövetében felhalmozódott káros anyagok (növényvédőszer maradványok, élelmiszeradalékok) hirtelen felszabadulnak, és többek között az anyatejjel távoznak. Ez veszélyt jelenthet a gyermek számára.


Az energia utánpótlás

Nem kell kettő helyett enni ahhoz, hogy elég legyen a tej! Ha az anya nem alultáplált, szervezete várandósság alatt a szoptatás első hónapjaihoz szükséges energiát zsírdepók formájában elraktározza. A szoptató nő anyagcseréje igen hatékony, ezért még viszonylag alacsony energiabevitel mellett is biztosítani tudja a gyermek számára megfelelő mennyiségű és minőségű tejet. Nem ajánljuk a szoptatás miatt vas- vagy összetett vitaminkészítmények rutinszerű szedését. A vas és a vitaminok túladagolhatók!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top