Család

Fejés koraszülött babának

Ha tartósan – akár hónapokig – fejésre kell berendezkedni, érdemes kézi, vagy elektromos mellszívót is beszerezni. Ha a baba egyáltalán nem szophat (például koraszülöttsége miatt) akkor az anyának kell kialakítania a megfelelő “tejhozamot”. Ehhez legalább napi hat-hét fejésre van szükség, amit alkalmanként legalább harminc percig folytassunk.

Ha tudjuk, mennyi tejre van szüksége a kisbabának, próbáljunk túlkínálatot elérni, úgy, hogy napról napra fokozzuk a lefejt tej mennyiségét. Ha mindig az előző nap ugyanakkor fejt mennyiségnél nagyjából tíz grammal többet próbálunk kipréselni, sikerülni fog! A művelet akkor lesz igazán hatékony, ha sikerül közben kiváltani a tejleadó reflexet, melynek hatására spriccelni kezd a tej.

Amikor hazakerül a baba, ne hagyjuk abba hirtelen a fejést a szoptatás mellett sem, mert ez a tejtermelés csökkenéséhez vezethet. Fokozatosan rövidítsük a fejés időtartamát, és végül , ha már eléggé megerősödött a gyermek, bízzuk rá, mennyit eszik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top