Család

Érzelmi hullámzás

Nevezik szülés utáni depressziónak és bébi-bluesnak is, angol nyelvterületen third day blu-esként ismert, és ez a megfogalmazás már nagyon jól érzékelteti, hogy igen gyakori, mond-hatni természetes jelenséggel állunk szemben. Arról a váratlanul ránk köszöntõ, szomorkás hangulatról lesz szó, amit száz anya közül legalább hetven megélt a baba világrajövetele utáni napokban.







Dr. Frigyes Júlia pszichiáter, a „Hawa” munkacsoport vezetője, akik arra vállalkozott, hogy a szülés során bajba jutott anyáknak segítsen.



  • Miféle arcátlanság a sorstól, a testünktől vagy a lelkünktől, hogy női létünk csúcsponján nem hagy minket felhőtlenül örülni, boldognak lenni! Mi az oka a szülés körüli depressziónak?

    Igazán egzakt válasz nincs. A hormonokat szokták felelőssé tenni, minden bizonnyal szerepük is van a kialakulásában, ám még egyetlen hormont sem találtak a kutatók, melynek csökkené-se vagy emelkedése a depressziós anyák többségére jellemző lenne. A bébi-blues legtöbbször a szülés utáni harmadik napon éri el a kibontakozása csúcspontját, és ebből is többféle magya-rázat kínálkozik: összefüggésbe szokták hozni a tejbelövelléssel, illetve a kórházból való ha-zatéréssel. El kell fogadnunk, hogy maga a változás az, amit fel kell dolgozni a testnek és lé-leknek. Ehhez általában legalább három-öt napra van szükség.












  • Honnan tudhatja az anya, hogy a depressziónak ezt a hétköznapi, gyorsan múló fajtá-ját szenvedi meg?

    Éppen onnan, hogy ahogy jön, úgy elszáll. A tünetek csak nagyon homályosan körvona-lazhatók, egyénenként változékonyak, és tulajdonképpen ez a változékonyság a legfontosabb jellegzetességük. Előfordul például, hogy az eufórikus boldogságérzés hirtelen érthetetlen könnyzáporrá vált, vagy az újdonsült mama szinte minden ok nélküli haraggal adja ki az útját várva várt látogatóinak, hogy aztán ismét sírva-ríva kérjen tőlük bocsánatot. Fáradtság, kial-vatlanság gyakran kíséri ezeket az első napokat, és szó ami szó, a felelős mindezért maga a kisbaba, aki szintén ki van téve mamája érzelmi hullámzásainak.




  • Nem fordulhat elő, hogy nagyobb a baj? Nem történhet meg, hogy a bébi-bluesnak el-könyvelt szomorúság egy súlyos betegség előfutára, vagy valódi depresszióra vált át?









    Természetesen azok a pszichiátriai kórképek, amelyek az élet folyamán bármikor felléphet-nek, ebben az időszakban éppúgy elkezdődhetnek. De az a felfokozott idegállapot, amivel egy gyermek kihordása és szülése jár, elő is idézhet pszichiátriai betegségeket, illetve azok kiújulá-sát. Ha a lelki tünetek súlyosak, ha a kisbabával való örömteli együttlét vagy a közvetlen kör-nyezettel való kapcsolat is komolyan megsínyli, feltétlenül segítség után kell nézni.

    A szülés utáni valódi depresszió a szülések 10-15 százalékában fordul elő, és nagy részük fel nem ismer-ve, kimerültség, idegesség, lustaság álarcában húzódik-vonszolódik sokszor hónapokon át.

    Hawa Munkacsoport. Telefon: 275-7468, 06-30-2218367. E-mail: hawa@matavnet.hu


  • A cikket kivonatosan közöltük, teljes terjedelemben a Kismama 2001/2 februári számának 9. oldalán olvasható.

    Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top