Család

Egészséges kismama – egészséges mosoly

A gyermekvárás ideje alatt a kismamák sokszor élnek át kellemetlen perceket fogaik miatt. A vérzõ, fájdalmas íny csökkenti a komfortérzetet, és elõfordulhat, hogy egy-egy fogtól végleg búcsút kell venni. Vajon törvényszerû a terhesség alatti foghullás?

Fogas kérdéseinket dr. Fazekas Árpádnak, a SOTE Konzerváló Fogászati Klinika igazgató professzorának tettük fel.

– Azt tartják, egy gyerekkel több, egy foggal kevesebb. Valóban így van ez?

– Ez is csak egy, a terhességhez kapcsolódó hiedelmek közül. Ami igaz: a várandósság alatt megnő a fogszuvasodás veszélye. Az is tény, hogy a magzatnak kalciumra van szüksége a csontképződéshez. Ezért alakulhatott ki az az elképzelés, hogy az anya fogazatából kioldódó kalciumra is szükség van a gyermek csontozatának felépüléséhez. A fogakat borító zománc azonban olyan stabil, hogy nem bontható meg. A magzat a szükséges anyagokat megszerezheti az anya véréből, vagyis nincs szükség a szuvasodás során a fogakból kioldódó kalciumra.

–Milyen más, a fogakat érintő kellemetlenségekkel kell számolniuk a gyermeket váróknak?

–Igazolták, hogy a kismamák fogai rosszabbak, mint a hasonló korú, de még gyermektelen nőknek. Az is bizonyos, hogy a szülések számával egyenes arányban nőhet a fogromlás valószínűsége. Ezek a megfigyelések azonban csak a szuvasodásra jobban hajlamos egyének esetében igazak, különösen akkor, ha semmiféle preventív eljárást nem alkalmazunk. A panaszok oka az, hogy amikor egy nő terhes lesz, a hormonok elválasztásának mértéke, egyensúlya megváltozik szervezetében. Az ösztrogén és progeszteron a szájüregben is kifejti hatását. Emiatt meglazulhatnak a fogak, ami a második és a nyolcadik hónap között jellemző, de stabilitásuk később magától helyreáll. Ugyanilyen jellegzetes tünet az íny duzzanata. Az íny erei sérülékenyebbek lesznek, emiatt az íny hamarabb vérzik, gyulladtabb, és fájhat is egy kicsit. A baj az, hogy akinek fáj az ínye, az nem mer hozzányúlni, és felületesebben tisztítja a fogait. Ez vezet szuvasodáshoz. Ráadásul a várandós nők kívánósak, többet nassolnak, így az ételmaradék lerakódása folyamatos, és a baktériumok által termelt sav tartósan fejti ki hatását. Ennek megelőzésére a kismamának nemhogy kímélnie kell az ínyét a fogtisztítás során, hanem éppen ellenkezőleg, a szokásosnál alaposabban és gyakrabban kell fogat mosnia.

– Eszerint egyszerűen arról van szó, hogy több negatív hatás összegződik, amik megelőzhetők?

– Egészséges kismamáknál a fogak tisztántartásával a fogszuvasodás könnyen megelőzhető. Vannak más, szuvasodást megelőző lehetőségek is. Vizsgálatok bizonyították, hogy ahol a fluor megfelelő mennyiségben van jelen (1 mg/l) az ivóvízben, ott az azt fogyasztók fogazata egészségesebb, mivel a zománcba beépülő fluor a savhatással szemben ellenállóbbá teszi a fogakat. Ahol ez nincs meg, ott szükség lehet más módon történő fluorpótlásra is, de már a terhességet megelőzően is.

– Várandós anyákon milyen fogászati beavatkozások végezhetők?

– Ha nem szükséges, nem javasoljuk a fogászati kezelést terhesség alatt. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek alkalmazása tilos, mert például fogelszíneződést okozhatnak a gyermek fogazatában. A fogorvosi ellátáshoz kötődő stressz sem tesz jót a babának, főleg fejlődésének első három hónapjában. Aki a várandósság előtt rendszeresen ellenőrizteti fogait, azt nem érheti olyan meglepetés, ami halaszthatatlan beavatkozást kívánna. A sürgősségi esetek természetesen elláthatók, de nem ilyenkor kell kicseréltetni az elszíneződött koronákat vagy a töméseket. Ha mégis szükség van valamilyen kezelésre, azt akkor jó elvégeztetni, amikor már túl van a kismama az első kritikus időszakon, és kisebb pocakkal még kényelmesen tud ülni a fogorvosi székben.

Fotó: Eltern, Gomoll

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top