Család

Ne vegyél ilyet a babának!

Szakemberek jó néhány kereskedelmi forgalomban kapható, babáknak készült termék megvásárlásától óva intik a kisgyermekes szülõket. Nem véletlenül. Sok az egészségre káros anyagból, a gyakorlati tapasztalatok hiányában, vagy egyszerûen a józan észnek ellentmondva készült árucikk. Ezek gyakran feleslegesek is. Lássunk néhányat közülük!

Szivacsos matrac gumilepedővel

Kezdjük az utóbbinál: drágább a kókuszmatrac, de a legjobban az szellőzik. A gumilepedő nem engedi át a pelenkából kicsordult pisit, pedig ez a „baleset” sűrűn előfordul a babáknál. A büfi sem hagy foltot a szivacsmatracon, csakhogy egészségtelen. Ráadásul a baba bőre nem kap elegendő levegőt, ha ezen fekszik, mert a műanyag túlságosan szigetel.

Járóka

Miért nem kell a járóka? Nemcsak azért, mert drága, hanem azért, mert alapjában véve nincs rá szüksége a babának. Az a kismama, aki házimunkája közben félszemmel állandóan szemmel tartja kúszó-mászó utódját, nem vesz járókát, hacsak nem félti túlzottan a picit. Helyette inkább alakítsunk ki olyan teret a szobában, ahova, ha letesszük az apróságot, nyugodtan kimehetünk a szobából, nem tud kárt okozni, sem magának, sem a szoba berendezésének.

A csecsemő érkezése előtt a gondos kismama bababaráttá varázsolhatja a lakást. Ha eljön az idő, amikor már a földre le lehet tenni a csöppséget, a nagyobb tér, sokkal több mozgásra ösztönzi. Hamarabb kezd kúszni-mászni, felállni, járni, míg a csak járókában tartott gyereknél, akár ki is maradhat a kúszó-mászó időszak. Erre a tapasztalatszerzésre viszont nagy szüksége van a babának a későbbi egészséges fejlődéséhez.

A járóka rácsai túl korai felállásra ösztönözhetik a gyermeket, csak abban az esetben jól használható, ha már túl van az említett korszakon.

A nagyobb térben végzett szabadabb mozgás következtében mozgása fejlettebb lesz, s ezzel összefüggésben az értelmi képességei is.

Holdkomp

Miért nem kell holdkomp? Hiszen azzal gyorsan megtanulhat járni, mondják sokan, nem kell állandóan a kezét fogni, sőt a kismama derekát sem gyötri a baba. Ez mind igaz, ha nem is hangzik jól, de… A gyerek hamar hozzászokik ehhez

a természetellenes szerkezethez, állandóan belekéredzkedik, az ülőkétől még a lábtartása sem lesz egyenes. Ráadásul oldalazva kezd el járni.

S mindezek tetejébe a komp drága, és ráadásul rövid ideig is használhatják a csöppek, mert hamar kinövik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top