Család

Ne rontsuk el az örömét!

Ha a kisgyermek alaposan belemerül a játékba, hihetetlenül össze tudja koszolni magát. Még a szájába is kerül a homokból, földbõl. Bõrén valóságos páncélt képez a sár egy-egy kiadós szabadtéri vizezés után. Mit tegyünk ilyenkor, tiltsunk, vagy engedjünk?

Lehet koszoskodni

Ne rontsuk el az örömét, ne figyelmeztessük minduntalan a gyermeket, hogy vigyázzon a ruhájára, cipőjére! Legyünk előrelátóak, s adjunk rá eleve olyan öltözéket, amelyért nem kár! Az elmélyült sarazás igen hasznos tevékenység – bármilyen viccesen is hangzik első hallásra. Például fontos tapasztalatokat szerezhet egy olyan állagú anyaggal kapcsolatban, amellyel otthonában sosem találkozik. A sarazás lehetőséget teremt ahhoz, hogy különféle kórokozókkal ismerkedjen meg a szervezete. Ez erősíti a védekező képességét.

Mire figyeljünk?

Hol húzódik a határ, mennyi koszt bír el a gyerek? A homokozó esetében akkor van baj, ha kutya- vagy macskaürülék szennyezi. A féregpeték ugyanis rendkívül életképesek, s ha a gyerek szájába kerülnek, fertőzést okozhatnak. Ugyanez a helyzet a Giardia nevű élősködővel, mely szintén állati ürülékkel terjed. Legyengült immunrendszerű gyerekekben komoly, alattomos betegséget okozhat, kimutatása viszont székletből többnyire nem sikerül, ehhez egyéb vizsgálatokra van szükség. Akkor is óvatosan kell eljárnunk, ha a gyerek lábán nyílt seb vagy gyulladt felület található. Ám ilyenkor sem kell eltiltani a gyereket a kosszal járó játékoktól, csak gondoskodjunk arról, hogy jól záródó ruha védje az érintett felületet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top