Család

Ne itassuk édes lével!

Sok anyuka nyomja a totyogós csemete kezébe a cumisüveget egy kis gyümölcslével vagy teával. Az utóbbit természetesen megcukrozza, hátha úgy jobban ízlik a gyereknek. Sõt, a gyerekre bízza, ha szomjas, fogja az üvegét, szolgálja ki magát. Ezek az önállósági tévutak több okból is ártanak a piciknek.

Káros levek

Édes leveket semmiképp ne adjunk a babának. A fogcsírákat rohamosan tönkreteszik az ilyen innivalók, telt érzést adnak a babának, akinek így étkezéskor már nem lesz étvágya. Ebben az esetben hallgassunk az öregekre, azaz ha szomjas a kicsi, adjunk neki vizet. Bizony szigorúnak tűnik, de a picinek ez a jó. Meglátjuk, hogy az elkényeztetett gyereknek hamarosan nő az étvágya, és megszereti a nyers gyümölcsöt is.

(Saját kisfiam példáján látom, aki csöpp korában csak szűrt almalevet ivott, hogy ma már alig lehet megkóstoltani vele egy kis gyümölcsöt. Azt is hosszú küzdelem árán érte el a család és a türelmes óvónők, hogy a vizet megigya.)

Rossz szokás

Rossz beidegződéssé válhat, hogy a baba jártában-keltében felkapja a cumisüvegét, és azzal „vigasztalja” magát. Tragédia csak akkor van,

ha a mama elmegy valahova a babával, és véletlenül otthon hagyja a cumisüveget: kitör a gyalázat. A baba sír, a mama ideges. Pedig ez a pillanat lenne a legalkalmasabb arra, hogy végleg leszoktassák a picit elengedhetetlen „társáról”. Egyszerűen pohárból kínáljuk meg vízzel. Ha újra meg újra nem kapja meg a cumisüveget, előbb-utóbb megszokja, hogy csak akkor igyon, ha valóban szomjas, és ha lehet, vizet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top