Család

Ne erõszakold rá az ételt!

Némely gyerek annyira vonakodik az evéstõl, mintha levegõvel is jóllakna. Ennek ellenére õket is hozzájuttathatjuk a napi szükséges ételmennyiséghez.

A módszerek:

1. Ne ess pánikba, ha a kicsi súlygyarapodása lassul vagy leáll! Sok gyerek időnként megáll a hízásban, mert az egyre aktívabb tevékenységekkel egyre több kalóriát éget el a szervezetük.

2. Tartsd fenn az apróság pozitív és gyakorlatias hozzáállását az ételekkel szemben. Semmiképp se csinálj az evésből érzelmi kérdést! Megtörténhet, hogy ha a gyerek rájön, hogy ezzel érzékeny területedre tapint, annál kevésbé eszik majd!

3. Ne vedd túl komolyan az ételt! A játék az étellel természetes része a gyerek fejlődésének, és nem lesz belőle súlyos viselkedési rendellenesség!

4. Adj neki minden nap a számára szükséges valamennyi ételtípusból, hogy megmaradjon a növekedéséhez szükséges táplálékegyensúly!

5. Kínálj neki többfajta ételt, de ne áraszd el! Két vagy három lehetőség közül neki is könnyebb választani, mint öt-hatból.

6. Próbálj meg evés közben távoltartani minden zavaró körülményt! Tanítsd meg, hogy evés közben csak az ételre, a családra figyeljen, ne a tévére, a játékokra vagy egyéb dolgokra!

7. Találd ki az étel tálalásának fantáziadús módjait! Például sütőforma segítségével jópofa figurákat csinálhatsz a pirítósból, szendvicsből vagy tósztból. Ezzel ráveheted a gyereket, hogy kedvet kapjon az evéshez!

8. Adj neki olyan ennivalót, amit megkíván, de ügyelj az egészséges egyensúlyra! Ha például csak pépes ételeket hajlandó enni, akkor a banán- és krumplipüré mellett más ételeket, gyümölcsöket is összekeverhetsz neki!

9. Kis adagokat egyen minden ételből! A gyerek életkorának megfelelő számú evőkanállal.

10. Inkább hetente mérd a kicsi „fogyasztását”, mint naponta! Sok gyerek egyes napokon nagyon sokat eszik, másnap aztán egy falatot sem. Tehát pár nap alatt magától helyreáll az egyensúly. Ha egészséges ételekből bőséges választékot biztosítasz neki, akkor biztos lehetsz benne, hogy a lurkó összességében egészségesen táplálkozik!

Tippek:

  • Sok kisgyerek szívesebben eszik kis adagokban, naponta többször, mint három nagy adagot.
  • Hogy képet kapj, hány kalóriára is van szüksége gyermekednek egy nap, szorozd meg a centiméterekben mért magasságát 16-tal (1-3 év közti gyerekek esetében)! Például egy 75 cm magas gyereknek 1200 kalóriára van szüksége naponta. Ez persze csak hozzávetőleges számítás; a gyerekorvos vagy egy dietetikus pontosabb adatokkal tud szolgálni a gyerek szükségleteit illetően.

    Vigyázat!

    Ha a kisember hirtelen veszít a súlyából, túl hosszú időn át utasítja vissza az ételt, vagy az alultápláltság más jeleit mutatja (vérző fogíny, töredező haj és körmök, ráncos bőr) haladéktalanul vidd orvoshoz!

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top