Család

Ne csapj rá!

Gyerekek és anyukák legszívesebben hazamennének, amikor a játszótéren, gyerektársaságban megjelenik a kis Rambo. Különösen elkeserítõ, ha a saját gyerekünk verekszik, holott – véleményünk szerint- mindig az ellenkezõjére neveltük.

Példából tanul a gyerek

El kell fogadnunk, hogy a gyerekek vérmérséklete különböző, ez azonban nem jelenti azt, hogy bele kell nyugodnunk, ha a nézeteltérések rendszeresen a tettlegességig fajulnak. A gyerek azt a példát követi, amit lát, a puszta szavak meglehetősen hatástalanok. Legjobb tehát, ha megfigyeljük, mit teszünk mi magunk olyankor, ha dühösek, frusztráltak vagyunk. Aki titokban örül annak, hogy gyermeke „életrevaló” és harcias, az nem fog meggyőzően érvelni az erőszakmentesség mellett.

Mit tegyünk?

  • Lépjünk például a verekedő gyerekek közé, és szólítsuk meg

    a kezdeményezőt: miért bántod a másikat? Ezzel máris lehetőséget adunk neki, hogy szavakba öntve, tehát kulturáltabb módon adja ki az indulatait.
  • Gyakoroljuk vele, hogyan fogalmazhatja meg érzéseit! Óvakodjunk attól, hogy egyiküket vétkesnek kiáltsuk ki. Előremozdító kérdés lehet

    ez is: mit vársz a másiktól, mit csináljon?
  • Adjunk ötleteket, hogyan egyezhetnének meg. Ez még újdonság

    a kicsiknek, nem várhatjuk, hogy maguktól rátaláljanak a mindenkit kielégítő megoldásra.
  • Ha annyira feldühödött a kisgyerek, hogy nem lehet beszélni vele, vonjuk ki egy időre a játékból. Ültessük magunk mellé, ne szidjuk, de ne is beszélgessünk vele. Ha megnyugodott, visszamehet játszani, de

    a következő összetűzésnél ismét közbe kell lépnünk.
  • Ismétlődő verekedésnél az a legcélszerűbb, ha hazamegyünk. Így érzékeltetjük, hogy ez a viselkedés elfogadhatatlan.
  • Megelőzésképpen biztosítsunk minél több mozgáslehetőséget, hogy levezethesse indulatait.
  • Ne üvöltsünk az agresszív gyerekre, és ne csapjunk rá, hiszen ezzel csak azt bizonyítanánk a számára, hogy mégiscsak erőszakosan kell fellépni, hiszen magunk is így próbálunk eredményt elérni.

    A legjobb módszer a megelőzés

    A képeskönyv-nézegetés remek alkalom arra, hogy más oldalról is megközelítsük a verekedés kérdését. Ne csak az eseményeket meséljük el, hanem foglalkozzunk a szembenálló szereplők érzelmeivel is. Beszéljünk arról, milyen arcot vág, milyen mozdulatot tesz egy-egy alak

    a képen. Mit gondolhat, mit mondhat? Ezzel a módszerrel rávezethetjük arra, hogy tekintettel legyen mások érzelmeire, hangulatára.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top