Csajos Bajok

Ez a nők egyik leggyakoribb betegsége

Az intim női betegségek közül a hüvelygyulladás az, amelyiken jó eséllyel minden nő átesett már legalább egyszer.

Mivel egyre többet beszélünk róla, talán már mindenki tudja, hogy a hüvelygyulladás a nők egyik leggyakoribb betegsége. Ez azt is jelenti, hogy majdnem minden nő átesik rajta. A betegség az összes életkorban kialakulhat. Amikor lecsökken a tejsavbaktériumok száma, a hüvely pH-értéke felborul, és olyan gombák vagy baktériumok szaporodnak el a szervben, amelyek kellemetlen tüneteket és gyulladást okozhatnak. A hüvely fertőzéseit a betegség okától függően kezelni kell, és a hüvely egészséges pH-ja érdekében segíteni kell a tejsavbaktériumok szaporodását.

A hüvelygyulladás kialakulására több dolog is hajlamosít. Az uszodákban is össze lehet szedni a fertőzéseket, de a túlzásba vitt intim mosakodás, az, ha idegen helyen ülünk a vécére, vagy ha esetleg valaki helytelenül használja a toalettpapírt, vagy nem elég gyakran cserél betétet vagy tampont – ezek mind hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. Az ösztrogén hiánya a változó korban ugyancsak hüvelygyulladáshoz vezethet. A fehérneműk anyagának összetétele is meghatározó az intim egészség szempontjából, a jól szellőző pamutalsók az ideálisak, míg a műszálas bugyikban olyan mikroklíma alakul ki, amely hozzájárulhat a gombák megtelepedéséhez.

Ez a nők egyik leggyakoribb betegsége

Hüvelygyulladás esetében, ha az bakteriális eredetű, nő a folyás mennyisége, a színe szürkés lesz, és általában halszagot áraszt. A hüvelyben és környékén viszkető érzést tapasztalhatunk. Ilyenkor a hüvely egészséges flóráját fenntartó tejsavbaktériumok száma lecsökken, és olyan baktériumok szaporodnak el a szervben, amelyek nem jótékony hatásúak. A gombás fertőzés esetén a folyás mennyisége nem nő jelentős mértékben, de színe változik, fehérré, esetleg sárgássá válik. Az állaga túrószerű lesz, szaga nem jellegzetes. A gombás betegség ugyancsak gyulladásos tünetekkel jár, égő érzés, viszketés kíséri. Gombás fertőzés esetén a szexuális együttlétek is fájdalmassá válhatnak. 

Ahhoz, hogy a  gombás hüvelygyulladást jó eséllyel elkerüljük, a hajlamosító tényezőket érdemes kizárni..A fertőzés lezajlása után pedig fontos a hüvelyflóra helyreállítása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top