Csajos Bajok

A hüvelygyulladás leggyakoribb okai

Ha nagykanállal falod az életet, és a szexuális partnereidet gyakrabban váltogatod, mint a bugyidat, akkor könnyen hüvelygyulladást okozhatsz magadnak! De az átgondolatlan étkezés és a stressz sem segítik elő az egészséges hüvelyflóra fenntartását. Íme, a fertőzés leggyakoribb okai és a megoldás!

A hüvelygyulladás az egyik leggyakoribb női betegség, miközben sokan nem tudjuk, hogyan előzhetjük meg, vagy miként szüntethetjük meg a kellemetlen tüneteket! Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget.

A hüvelygyulladás leggyakoribb okai

 

A hüvelygyulladás okai és tünetei

A hüvely egy rendkívül érzékeny szerv, amely az intim zónánk mikrobiológiai egyensúlyáról gondoskodik: a tejsavbacilusok amik a hüvelyhámban ösztrogének hatására képződő keményítőből tejsavat állítanak elő, miközben hidrogén-peroxidot szabadítanak fel. Abban az esetben, ha a hüvely savas vegyhatása felborul, a védelem meggyengülhet, a kórokozók elszaporodhatnak, és máris a hüvelygyulladás tüneteit tapasztalhatod magadon.

Hüvelygyulladást okozhat a szexuális partnerek gyakori váltogatása, a nem megfelelő táplálkozás, a cukorban, fehér lisztben gazdag ételek, és az is, ha a szexuális együttlét után nem mész el pisilni. Azért fontos, hogy szex után meglátogasd a mosdót, mert így megelőzheted a hólyaggyulladást, amit a húgycsőbe bekerülő baktériumok elterjedése okoz, amelyek aztán később a hüvelyre is átterjedhetnek.

Ha hüvelygyulladással küzdesz, az intim területen a bőr megduzzad, kivörösödik, és rendkívül érzékennyé válik. Gyakori jelenség a fehér színű folyás, a csípő érzés, valamint a fájdalom, amit olyan viszketés kísér, hogy igen nagy önuralom szükségeltetik, hogy ne vakarózz állandóan.

Így szűntetheted meg a hüvelygyulladás tüneteit

Azért, hogy mielőbb megszabadulj a kínzó és kellemetlen tünetektől, légy körültekintő: ne ülj rá nyilvános, idegen helyen a WC-re, hanyagold a szoláriumot, ügyelj a higiéniára, és külön az intim területekre való mosakodó gélekkel tisztálkodj! Fontos az is, hogy még véletlen se élj szexuális életet, amíg meg nem gyógyultál!

A tisztálkodásnál használj az intim területek érzékeny pH-ját fenntartó intim mosakodó gélt, fürdés után mindig törölközz meg rendesen, a hajlatokra légy különös tekintettel! A pamut anyagú fehérneműket részesítsd előnyben, és a klasszikus szabást, a tangát pedig hagyd meg a csábítás óráira!

 

Olvass még az intim egészségről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top