2017. 08. 18. Ilona
tiramisu recept

Kapcsolódó tartalmak

Az igazán finom tiramisu receptje

A tiramisu recept olasz kifejezés, jelentése átvitt értelemben "dobj fel". Ez az édesség két, koffein alapú összetevőjére utal: a presszókávéra és a kakaóra. Tiramisu recept először az 1960-as években tűnt fel, a Velence város környékén fekvő Venetó tartományban, onnan terjedt el Észak-Olaszország szerte, majd az egész világon. Első ízben valószínűleg egy Loly Linguanotto nevű cukrász készítette az Alle Beccherie étteremben.

A tiramisu receptje:

(Tíz adaghoz szükséges hozzávalók listája)
 
  • 1 kg mascarpone
  • kb. 60 db babapiskóta
  • kb. 3 dl hosszú kávé
  • 6 cl Marsala bor (vagy esetleg amaretto)
  • 5 db tojássárgája
  • 5 ek porcukor
  • kakaópor
A tiramisu recept elkészítése: A tojás sárgáját keverőtálban folyamatosan keverve forró vízfürdőn kb. két perc alatt mártás sűrűségűre pasztörizáljuk. Ezután nagyon gyorsan jeges vízfürdőbe helyezzük a tálat és pár percig keverve hűtjük, mire a tál alja kihűlt, jó lesz.
Az így készített alaphoz öt evőkanál porcukrot adagolunk, majd kifehéredett, kemény habbá verjük - ehhez némi kitartás kell. Ezek után addig keverjük hozzá a mascarpone-t amíg kenhető nem lesz az állaga.
A tiramisu recept szerint ezután fél órán át hűtőszekrényben kell pihentetni az anyagot. A három deci hosszú kávét lehűtjük, bort vagy mandula likőrt öntünk hozzá. Ebbe egyenként, egy pillanatra belemártjuk a babapiskótákat, mielőtt egy szögletes tepsibe helyeznénk őket, úgy, hogy annak alját teljesen befedjék a piskóták. (Az itt felsorolt mennyiség kb. egy 20x30 centis tálhoz lesz elég.) Ezután a krém felét a piskótákra kenjük. A piskóták másik felét szintén a kávéba mártjuk, majd az eddigi piskótákra merőlegesen elrendezzük őket egy újabb rétegben. Ha kész: a krém másik felét is rákenjük. Megütögetjük a tepsit (tömörítés!) majd a tetejét egy lapkával elsimítjuk.
 
A lefóliázott tiramisut fél napra a hűtőbe tesszük pihenni. Tálaláskor felkockázzuk és kakaóport szitálunk rá!

tiramisu recept galéria

  • Tiramisu

  • Tiramisu II.

Kapcsolódó cikkek

Az eredeti tiramisu és a 4 hiba, amit az elkészítésénél elkövethetsz

Az eredeti tiramisu és a 4 hiba, amit az elkészítésénél elkövethetsz

A tiramisu immár nem csak az olaszoké, szerte a világban nagyon népszerű desszert, és valószínűleg pont ezért is ezerféle verziója létezik. Ahhoz viszont, hogy a klasszikus, eredeti tiramisut sikerrel készítsük el, pár szabályt nem árt betartanunk.

Helló tavasz! Készítsünk epres tiramisut!

Helló tavasz! Készítsünk epres tiramisut!

Felejtsük el egy pillanatra az amúgy nagyon is felvillanyozó kávét és kakaóport és domborítsuk ki a pohárkrém friss és üde oldalát. Íme a legmenőbb olasz desszert nagyon tavaszi variációja: az epres tiramisu.

Nem lehet nem szeretni: tiramisuvariációk

Nem lehet nem szeretni: tiramisuvariációk

A tiramisut nem lehet nem szeretni: könnyű, krémes, édes és úgy variáljuk az ízeit, ahogy csak akarjuk. Hoztunk pár tippet és 3 szezonális receptet.

Tiramisu, a desszert, amit bárki el tud készíteni

Tiramisu, a desszert, amit bárki el tud készíteni

A tiramisu az a desszert, ami ebéd után, szombat délután is könnyedén elkészíthető. Nem kell hozzá cukrászdiploma, és úgy ízesíthetjük, ahogy csak akarjuk.