Így működik a terhességi teszt

A terhességet négy-öt nappal a menstruáció kimaradását követően lehet kimutatni. A terhességi teszt érzékenysége változó, abban megegyeznek, hogy a vizelet összetevőire (a hCG terhességi hormonra) reagálnak. A terhességi teszt leginkább reggel lesz eredményes. Mivel éjszaka ritkán iszunk folyadékot, így ilyenkor a legsűrűbb a terhességi hormon a vizeletben, ami javít a teszt pontosságán.

A terhességi teszt vagy a vizeletbe mártással vagy a vizelet rácsepegtetésével működik. Ezután tiszta és vízszintes felületre helyezve a használati útmutató szerinti ideig várni kell – akár néhány percet is. Az eredményt valamiféle csík jelzi majd, emellett van a kontroll csík, ami igazolja a teszt működését. Ha a kontroll csík nem jelenik meg, a teszt sajnos értékelhetetlen.

Ha a vizelet kimutatható terhességi hormont tartalmaz, megjelenik a második csík. A terhességi teszt pozitív, ha a második csík a kontroll csíkkal egyező erősségű. Ha a második csík halványabb, érdemes pár nap múlva tesztet ismételni. A terhességi tesztek száz százalékosan megbízhatóak - nem lehetséges téves pozitív eredmény. Negatív eredmény esetén, ha a vérzés továbbra is elmarad, egy hét múlva ismételni kell a vizsgálatot.

Pozitív a terhességi teszt, ha azt mutatja, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódott a méhbe, mert akkor a szervezet elkezdi a hCG (terhességi) hormon termelését, ami kimutatható a vizeletből. A beágyazódás egy héttel az ovuláció után történik. További öt-hét nap kell ahhoz, hogy a terhesség kimutatható legyen a vizeletből.  

terhességi teszt galéria

  • Terhességi teszt

  • Terhességi teszt II.

Kapcsolódó cikkek

„Nem maradt körmöm, annyira izgultam, hogy két csíkot lássak a teszten”

„Nem maradt körmöm, annyira izgultam, hogy két csíkot lássak a teszten”

Belevágsz nagy izgalommal, kitűzitek az időpontot, hogy mikortól kezditek el a babaprojektet. Odafigyelsz, három hónapja nem szedsz fogamzásgátlót, és fejen állsz minden együttlét után. Aztán rágod a körmöd, hogy mikor lesz már pozitív az a terhességi teszt.

Kötelező volt a terhességi teszt az állásinterjún

Kötelező volt a terhességi teszt az állásinterjún

Bírságot kapott az Iberia spanyol légitársaság, mert a szerződtetést terhességi teszthez kötötte.

5 kérdés és 5 válasz a terhességi tesztről

5 kérdés és 5 válasz a terhességi tesztről

Hiába az egyre több, szinte 100%-os bizonyosságot ígérő terhességi teszt, egy ilyen kiélezett helyzetben sok a bizonytalanság és még több a kérdés. Biztosra pedig csak akkor mehetünk, ha a nőgyógyászati ultrahangvizsgálat is megvolt. Arra viszont sokszor heteket kell várni. Nézzük az 5 leggyakoribb kérdést a terhességi tesztről.

Ezt kell tudni a modern terhességi tesztekről

Ezt kell tudni a modern terhességi tesztekről

A legérzékenyebb tesztek már a megtermékenyülést követő 6-7 nap után kimutatják a terhességet a vizelet hormontartalmából olvasva. De a régi korok női még álmodni sem mertek ilyen vívmányokról, amiket manapság a legtöbb drogériában olcsón, könnyen megvásárolhatunk.