A terhesség folyamata

terhesség (latinul  graviditás) a nő méhében lévő egy vagy több utód kihordását jelenti. A terhes nő gondozását szülés-nőgyógyász, vagy szülésznő (bába) végzi. Állatok esetében a vemhesség kifejezés a helyes.

A terhesség fő jele a menstruáció elmaradása, bár az a terhesség ideje alatt is lehetséges. A teherbe esés megváltoztatja a szervezet hormonjainak egyensúlyát – a terhességi tesztek ezt mutatják ki. Az emberi terhesség a fogantatástól kezdve 255-266 napig tart, ami 38 hét. A WHO meghatározása szerint a normális szülés a terhesség 37-ik és 42-ik hete között esedékes. Előtte koraszülésről, utána túlhordásról van szó. A terhesség három trimeszterre tagolható: az első során legvalószínűbb a terhesség megszakadása. A második trimeszterben a magzat fejlődése és életfunkciói már könnyen ellenőrizhetőek, a harmadik kezdetétől számítva pedig a magzat általában koraszülés után is életképes.

A fogantatás során a női ivarsejtet megtermékenyíti a hímivarsejt. A hímivarsejtek szexuális aktus során kerülnek a hüvelybe, ahol 48 órán át termékenyítőképesek maradnak. A két ivarsejt általában a petevezetékben találkozik. A gyermek neme a megtermékenyítés pillanatában dől el, a hímivarsejt nemi kromoszómáitól függően. A terhesség mesterséges úton is előidézhető, két módon: a hímivarsejteket a nyákcsatornába, a méhűrbe vagy a petevezetőbe juttatják, illetve lehetséges testen kívüli, in-vitro megtermékenyítés is.

A megtermékenyített petesejt (zygota) első osztódására a méhkürtben kerül sor. Az anya szervezetében ekkor már megindulnak azok a hormonális változások, amelyek révén a korai terhesség igazolható. A megtermékenyült pete a méh üregében a hormonok által felkészített nyálkahártyára tapad, ritka esetben viszont a méhen kívül tapad meg. A méhen kívüli terhesség sokáig tünetmentes lehet, de egy idő után hasűri vérzéssel, életveszéllyel jár – a terhesgondozás ezért is fontos.

terhesség galéria

  • Kate Middleton terhessége címlapokon

  • Terhesség I.

  • Terhesség II.

Kapcsolódó cikkek

„Nem maradt körmöm, annyira izgultam, hogy két csíkot lássak a teszten”

„Nem maradt körmöm, annyira izgultam, hogy két csíkot lássak a teszten”

Belevágsz nagy izgalommal, kitűzitek az időpontot, hogy mikortól kezditek el a babaprojektet. Odafigyelsz, három hónapja nem szedsz fogamzásgátlót, és fejen állsz minden együttlét után. Aztán rágod a körmöd, hogy mikor lesz már pozitív az a terhességi teszt.

Rajtam van a babaháj, avagy diétázni vagy sem a várandósság alatt

Rajtam van a babaháj, avagy diétázni vagy sem a várandósság alatt

Kicsit kényes téma, és ma már nem csak a nőknél, az a bizonyos súlykérdés. De mi a helyzet ezzel terhesség idején? Ma már jól tudjuk, megdőlt az a sztereotípia, hogy kettő helyett kellene ennie egy kismamának. Illetve két adag salátáért valószínűleg senki nem kövez meg, két gombóc fagyiért már inkább. Az első gyermekével várandós Barna Fanni mesél a terhessége alatti sportról, diétáról, kilókról!

A világban töltött első másodperc: így néz ki a baba a magzatburokban

A világban töltött első másodperc: így néz ki a baba a magzatburokban

Angela Gallo ausztrál fotográfus előszeretettel készít képeket a szülőszobában. Úgy is mondhatnánk, hogy a szülésre specializálódott. Legutóbb egy fantasztikus pillanatot kapott el: még magzatburokban lévő babát fényképezett le. Aki a vér látványát nem bírja, az ne görgessen lejjebb.

Így jelentsd be a terhességet hatféle kreatív módon

Így jelentsd be a terhességet hatféle kreatív módon

Mindegy, hogy terveztétek, vagy meglepetés a baba, amikor ráébredsz, hogy terhes vagy, az hatalmas dolog, úgyhogy egyáltalán nem mindegy, hogyan jelented be az apukának és a környezetednek, hogy babát vársz. A Babble magazinnak igazi anyukák mesélték el a saját kreatív terhességi bejelentéseiket.