2017. 08. 19. Huba
Pünkösd

Kapcsolódó tartalmak

Pünkösd - minden az ünnepről

Pünkösd ünnepe a Húsvét utáni hetedik vasárnap és hétfő. Az egyházi kánon szerint a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli ezen a napon. A Szentlélek az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének felső foka, áradása ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra. Mivel Pünkösd ideje a Húsvét utáni ötvenedik nap, ezért pünkösdvasárnap legkorábban május 10-én, legkésőbb pedig június 13-án lehet.

A magyar pünkösd szó a görög pentekoszté (ötven) szóból származik. A pünkösdöt ünneplése egyidős az egyházzal, az apostolok idejéből való. Május hónapot pünkösd havának is nevezik. Több szokásunk kötődik a pünkösdhöz. A magyar nyelvterület nagy részén hagyományosan a május elsejére virradó éjszaka, vagy pünkösdkor állították a májusfát. A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának a szimbóluma, de szerelmi ajándék is.

A pünkösdi király megválasztása ügyességi versenyen dőlt el. A győztes legény minden lakodalomba, mulatságra, ünnepségre hivatalos volt, a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását a közösség fizette. Tisztsége akár egy évig is tartott.

A Csíksomlyón található Mária-kegyhely a XV. századtól búcsújáró hely az első írásos emlék, ebből az időből való. Pünkösdi zarándoklat idején a katolikus hívek pünkösd szombatra érkeztek meg a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd mise után a két Somlyó-hegy közé vonultak. A népszokás ma is élő hagyomány, a csíksomlyói búcsú az egyetemes magyarság találkozóhelye.

Pünkösd galéria

  • Pünkösd

Kapcsolódó cikkek

Ezek a városok nyerték a pünkösdi hosszú hétvégét

Ezek a városok nyerték a pünkösdi hosszú hétvégét

Rengetegen választották az utazást a pünkösdi hosszú hétvége programjaként, van tíz város, ami kifejezetten keresett volt a kirándulók között.

Idézd meg a pünkösdöt a Sion hegyén!

Idézd meg a pünkösdöt a Sion hegyén!

A pünkösd az egyik olyan ünnepünk, amelynek az ideje pontosan kijelölt, de mindig változik, és olyan földrajzi helyhez kötött, amelyet kevéssé lehet pontosan meghatározni. Ha a Szentföldön keressük a pünkösd nyomát, a jeruzsálemi Sion hegyére kell felbaktatnunk.

Hagyományőrző programok a pünkösdi hétvégére 2017-ben

Hagyományőrző programok a pünkösdi hétvégére 2017-ben

Országszerte szuper programokkal várják a pünkösdi hétvégén szórakozni, feltöltődni vágyókat. Ajánlunk párat, hogy legyen miből választani.

Fantasztikus időnk lesz a pünkösdi hosszú hétvégén

Fantasztikus időnk lesz a pünkösdi hosszú hétvégén

A pünkösdi hosszú hétvégén is lehetnek helyenként enyhítő záporok, akár zivatarok is, mégis nagyrészt a napsütés lesz jellemző, 30 fok feletti maximumokkal – jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat.