Pünkösd

Kapcsolódó tartalmak

Pünkösd - minden az ünnepről

Pünkösd ünnepe a Húsvét utáni hetedik vasárnap és hétfő. Az egyházi kánon szerint a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli ezen a napon. A Szentlélek az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének felső foka, áradása ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra. Mivel Pünkösd ideje a Húsvét utáni ötvenedik nap, ezért pünkösdvasárnap legkorábban május 10-én, legkésőbb pedig június 13-án lehet.

A magyar pünkösd szó a görög pentekoszté (ötven) szóból származik. A pünkösdöt ünneplése egyidős az egyházzal, az apostolok idejéből való. Május hónapot pünkösd havának is nevezik. Több szokásunk kötődik a pünkösdhöz. A magyar nyelvterület nagy részén hagyományosan a május elsejére virradó éjszaka, vagy pünkösdkor állították a májusfát. A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának a szimbóluma, de szerelmi ajándék is.

A pünkösdi király megválasztása ügyességi versenyen dőlt el. A győztes legény minden lakodalomba, mulatságra, ünnepségre hivatalos volt, a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását a közösség fizette. Tisztsége akár egy évig is tartott.

A Csíksomlyón található Mária-kegyhely a XV. századtól búcsújáró hely az első írásos emlék, ebből az időből való. Pünkösdi zarándoklat idején a katolikus hívek pünkösd szombatra érkeztek meg a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd mise után a két Somlyó-hegy közé vonultak. A népszokás ma is élő hagyomány, a csíksomlyói búcsú az egyetemes magyarság találkozóhelye.

Pünkösd galéria

  • Pünkösd

Kapcsolódó cikkek

Ekkor lesz pünkösd 2017-ben

Ekkor lesz pünkösd 2017-ben

Újabb hosszú hétvége, mikor kirándulhatunk, utazhatunk, egyszóval kellemesen időt tölthetünk szeretteinkkel, barátainkkal. Pünkösd ünnepe a húsvétot követő 7. vasárnapra esik. Megmondjuk, 2017-ben mikor is lesz pünkösd.

Szuper pünkösdi programok Budapesten

Szuper pünkösdi programok Budapesten

Szuper pünkösdi programok lesznek Budapesten a hétvégén! Összegyűjtöttünk közülük hármat, amik biztosan neked is tetszeni fognak. Koncertek és pünkösdi sokadalom minden mennyiségben.

5 szuper pünkösdi program vidéken

5 szuper pünkösdi program vidéken

A pünkösdi hosszú hétvégén jobbnál jobb rendezvények lesznek országszerte. Még nem tudod, hogy hova menj? Összegyűjtöttünk neked öt szuper pünkösdi programot! Melyik a legszimpatikusabb?

Pünkösdi hosszú hétvége: így változik a boltok nyitva tartása

Pünkösdi hosszú hétvége: így változik a boltok nyitva tartása

Mivel a vasárnapi boltzárat eltörölték, ezért joggal gondolhatod, hogy a pünkösdi hosszú hétvégén is kényelmesen vásárolhatsz az üzletekben. Jó, ha tudod, mindezt csak nagyon kevés helyen teheted meg, hiszen a szupermarketek és a plázák ünnepi nyitva tartásuk szerint üzemelnek.