óraátállítás

Minden infó egy helyen az óraátállításról

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Az óraátállítás emiatt évente más-más dátumra esik, de az óraátállítás mindig vasárnap történik. Az óraátállítás greenwichi idő (UTC) szerint hajnali egy órakor történik. Hazánkban tehát márciusban hajnali két órakor előre, októberben a nyári időszámítás szerinti hajnali három órakor egy órával vissza kell állítani az órát.

Magyarországon 1980-tól létezik óraátállítás. Az éves árammegtakarítás 120 Gigawatt óra(Gwh), ami 30-40 ezer háztartás éves fogyasztása. 

Óraátállítás előnyei: délután tovább van világos. Kevesebb áramot használnak a háztartások.

Óraátállítás hátrányai: rövid távon kedvezőtlen eü. hatások, átállításkor több a közlekedési baleset, őszi állításkor a MÁV vonatok egy órán át állnak. Az állatok teje csökken a fejés idejének megváltoztatása miatt.

Könnyebb az óraátállítás hatásaival megbirkózni, ha reggelente rövid futással vagy gyors sétával fokozzuk szervezetünk (agyunk) szerotonin-előállítását. Az erős mesterséges fény reggelente gyorsítja szervezetünk "belső órájának" igazodását.

Kapcsolódó cikkek

Ezt nyerjük az óraátállítással

Ezt nyerjük az óraátállítással

Hétvégén óraátállítás, a Mavir most elmagyarázta, hogy mekkora a megtakarítás azzal, ha nyáron március végétől október végéig korábban kelünk.

Így járnak a vonatok az óraátállítás éjszakáján

Így járnak a vonatok az óraátállítás éjszakáján

Március 26-án, vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat hivatalosan hajnali kettő órakor háromra állítják. Az óraátállítás néhány nemzetközi és belföldi vonatot érint.

Szívrohamot is okozhat az óraátállítás

Szívrohamot is okozhat az óraátállítás

A szervezet hormontermelését is befolyásolja az óraátállítás. Szakemberek szerint az egészségügyi kockázata jóval jelentősebb, mint az az összeg, amit meg lehet spórolni. Bizonyították, a szívrohamok száma is igencsak megugrik az óraátállítások idején.

Tavaszi óraátállítás 2017 – ekkor kell átállítani az órát!

Tavaszi óraátállítás 2017 – ekkor kell átállítani az órát!

Jó hírünk van: hamarosan jön az óraátállítás, ami az egyik legbiztosabb jele annak, hogy itt a tavasz. És ami ilyenkor mindenkit a legjobban izgat: ezen az éjjelen kevesebbet alszunk, másnaptól viszont már tovább lesz világos. Minden fontos infó a 2017-es tavaszi óraátállításról.