október 23

Kapcsolódó tartalmak

Mi történt október 23-án?

1956. október 23-ra a Műegyetem diákjai szimpátiatüntetést szerveztek a lengyel reformok mellett a budai Bem szoborhoz. Onnan a Parlament elé vonultak, hogy meghallgassák Nagy Imrét, aki beszédében reformokat ígért.

Ez alatt Gerő Ernő a párt főtitkára titokban riadókészültséget rendelt el, rádióbeszédében nacionalistának, antiszemitának nevezte a kommunista rezsim ellen tüntetőket. A tüntetők a pártvezetők reakcióin felháborodva még október 23-án ledöntötték Sztálin szobrát, majd ostrommal elfoglalták a Magyar Rádió épületét. Debrecenben az ÁVH szintén rálőtt a békés tüntetőkre.

Október 23 forradalmi eseményei szabadságharccá teljesedtek ki. Lengyelországban országos méretű segélymozgalom indult népünk megsegítésére, Spanyolország pedig légiós hadosztállyal tervezte segíteni a forradalmat. Az USA által finanszírozott Szabad Európa Rádió az események alatt folyamatosan a nyugati segítségét ígért, további véráldozatra buzdítva a felkelőket, holott Eisenhower elnök nyilvánosan kijelentette, hogy ilyen segítséget nem fog adni.

A szovjet hadsereg november negyedikén hadüzenet nélkül indított támadásával egy hét alatt leverte a forradalmat. A harcokban 2652 magyar és 720 szovjet esett el. A forradalom után százakat végeztek ki és ezrek kerültek börtönbe. Az utolsó 56’-osok a hetvenes években szabadulhattak. Október 23. végső soron a kommunizmus bukásához vezetett, elsőként tárva fel annak diktatórikus mivoltát.

október 23 galéria

  • 1956 forradalom és hétköznapok

Kapcsolódó cikkek

Igazi hősök – megrendítő női sorsok

Igazi hősök – megrendítő női sorsok

1956-ban a nők sem maradtak távol az eseményektől. Sokan vállalták a sebesültek ellátását, volt, aki főzött a harcolóknak, de olyanok is akadtak, akik fegyvert ragadtak a szabadságért. Segédmunkások, ápolónők, családanyák, orvosok és arisztokraták – nők, akik nem tudtak tétlenül otthon maradni, csak a fiukért, férjükért, testvérükért aggódni. Akik tenni akartak valamit.

Színészek, akik a szavak erejével harcoltak 1956-ban

Színészek, akik a szavak erejével harcoltak 1956-ban

Az ’56-os forradalomban a színészek nem fegyverrel harcoltak, hanem a szavak erejével. Egyesek a karrierjükkel vagy a szabadságukkal, mások az életükkel fizettek ezért.

Október 23.: izgalmas vidéki programok

Október 23.: izgalmas vidéki programok

Október 23-a idén vasárnapra esik. Ha ezen az ünnepi napon nem a tévé előtt szeretnétek tölteni az időt, hanem kimozdulnátok és tartalmas programokon vennétek részt, akkor böngésszetek vidéki programjaink között, melyek izgalmas kikapcsolódást ígérnek az egész családnak.

Szabadság, szerelem – az első szabad esküvő 1956. októberében

Szabadság, szerelem – az első szabad esküvő 1956. októberében

Miközben a miniszterelnök, Nagy Imre arról tájékoztatta a lakosokat, hogy megállapodást kötöttek a szovjet kormánnyal, minek következtében a szovjet csapatok azonnal megkezdik a kivonulást Budapestről, az élet ment tovább, ha nem is a megszokott kerékvágásban.