mikulás

Kapcsolódó tartalmak

Minden infó egy helyen a Mikulásról

A Mikulás névadója egy történelmi személyiség. Myrai Szent Miklós vértanú püspök Kisázsiában, a mai Törökországban, Lycia római provincia Myra városában élt. Hagyomány szerint egyszer három szegény leány házának ablakába pénzes erszényt tett, hogy azok becsülettel mehessenek férjhez. A Mikulás szó a Miklós név szlovák változata. Magyar változata a Télapó, először Arany Jánosnál jelenik meg:

Ej, ej, garázda tél apó!

Ki ördög hítta kelmedet,
Hogy sz. Mártonnap tájba' hó
Borítja házi telkemet?

Arany János: Téli vers, részlet

Az újabb magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán a Mikulás meglátogatja a jól viselkedő gyermekeket és kisebb ajándékot ad nekik. Az ablakba kitett csizmákba ajándékot helyező titokzatos Mikulás hagyománya egy évszázadra tekint vissza.

mikulás galéria

  • 34 éve fotózkodnak a Mikulással

  • Mikulás rossz pillanatai

  • Imádni való Mikulás-színezők

  • Megérkezett a Mikulás

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi branddé változtatnák a Mikulást

Nemzetközi branddé változtatnák a Mikulást

Nemcsak a rövid karácsonyi időszakban, hanem egész évben világszerte foglalkoztatni akarja a Mikulást a finn márka jogaival rendelkező cég. Közben egyre több japán és kínai utazik Mikulás városába.

Áruházi Mikulásként dolgozott az elítélt pedofil

Áruházi Mikulásként dolgozott az elítélt pedofil

Az áruházi alkalmazottként dolgozó férfiről kiderült, hogy 2002-ben bűnösnek vallotta magát egy hatéves fiú ellen elkövetett szexuális zaklatási perben.

Igazi telet hozott a Mikulás

Igazi telet hozott a Mikulás

Havat hozott a Mikulás. Az ország több pontján esett december 6-án, kedden reggel. És káprázatosan szép fotók készültek a havas vagy zúzmarával borított tájról. Gyönyörködjetek velünk a téli képekben.

Mikulássapkát kaptak a pécsi szobrok

Mikulássapkát kaptak a pécsi szobrok

Pécsen ez már hagyománynak számít Mikuláskor.