2017. 04. 28. Valéria

Minden hír egy helyen a menekültekről

A menekültek kérdése jelenleg az Európai Unió egyik legfontosabb problémája. Az Európai Unió leggazdagabb országai felé irányuló menekült áradat elsődleges célországa Németország, de a menekültek közül sokan igyekeznek a még nagyvonalúbb Svédországban menekült státuszt szerezni. Az Európai Unió jelenleg két ország állampolgárait ismeri el jó eséllyel a menekültek közt, a kelet-afrikai Eritrea és a közel-keleti Szíria állampolgárait.

Szíriában 2011 óta dúl véres polgárháború, amit az ún. "Arab tavasz" elnevezésű, erőteljes nyugati támogatás mellett kibontakozó tüntetéssorozat indított el. Szíria alavita mohamedán vezetője, Basír el-Asszad ellen számos, különféle pénzügyi háttérrel bíró fegyveres csoport, elsősorban szunniták viselnek hadat. A csoportok egymás ellen is harcolnak, legjelentősebb közülük az al-Núszra. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szintén a harcok részese, fő ellenfelük a kurd kisebbség és Asszad főként alavita katonái.

Asszad elnök támogatói között a siíta Irán, a libanoni Hezbollah terrorszervezet, valamint a Tartusz kikötőjét Földközi-tengeri bázisként használó Oroszország említendő. A több, mint három éve tartó háborúskodás miatt az addig arab szemmel nézve jól menő ország elszegényedett, több millióan menekültek a szomszédos Libanonba, Jordániába és Törökországba, ahol főként menekülttáborokban laknak.

Azok a menekültek, akiknek még van megtakarított pénzük, a kilátástalan jövő elől a világviszonylatban egyedülálló szociális hálóval rendelkező Európai Unió országaiban keresik boldogulásukat. Az uniós országok vezetői között nincsen egyetértés a menekültek okozta válság kezelésével kapcsolatban, nemritkán belpolitikai szempontok szerint ítélik meg a kérdést. Az ún. Visegrádi országok (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és hazánk), illetve a Balti államok különböző mértékben, de ellenzik a menekültek befogadását. A gazdagabb nyugati országok a menekültek olcsó munkaereje nyújtotta lehetőségeket emelik ki, ám felmérések szerint azonnal csupán az érkezők max. 10 százaléka lenne képes munkába állni, a képzettség, illetve nyelvismeret hiánya miatt.

Az ún. Dublin III. elnevezésű uniós megállapodás értelmében a menekültek ott veendőek nyilvántartásba és a menekült státusz iránti kérelmüket ott kell elbírálni, ahol először az Unió területére lépett. (Nem a schengeni övezetbe!) Ezt a megállapodást egyes országok figyelmen kívül hagyják, más országok, - például hazánk - azonban minden áron eleget kívánnak tenni neki, ami nem mindig találkozik a menekültek elképzelésével. A menekültek egyre több uniós országban való megjelenése miatt számos állam döntött szeptember közepén a határőrizet visszaállításáról, elvetve ezzel az Európai Unió egyik legfontosabb vívmányát. 

A helyzet napról-napra változik, az uniós vezetők legkésőbb október közepén csúcstalálkozón próbálnak megállapodni a teendőkről.

menekültek galéria

  • Egy éjszaka a Röszkei menekülttáborban

  • Menekültügy, határellenőrzés: ez történt az elmúlt 48 órában

  • Menekült gyerekek a Keleti pályudvaron

  • Menekültek a világban

  • Menekültek görög-macedón határon

Kapcsolódó cikkek

A falu, amibe a menekültek lehelnek életet

A falu, amibe a menekültek lehelnek életet

Az olasz csizma orránál, az Aspromonte-hegységben van egy kicsi, elöregedő falu, ahonnan gyakorlatilag eltűnt az élet. Nemrég azonban menekülteket telepítettek oda, és azóta Sant'Alessióban valami gyökeresen megváltozott.

Kreatív kampány mutatja meg, mennyit köszönhetünk a menekülteknek

Kreatív kampány mutatja meg, mennyit köszönhetünk a menekülteknek

Az ötletes amerikai gerillakampány arra mutat rá, hogy Amerika számos ma már népszerű termékét valójában a menekültek tudásának, fantáziájának köszönheti az ország.

Orvosok Határok Nélkül: verik a menekülteket a magyar határnál

Orvosok Határok Nélkül: verik a menekülteket a magyar határnál

Az Orvosok Határok Nélkül segítő szervezet tagjai Belgrádban beszéltek egy svéd lapnak arról, hogy mennyi sérült menekült érkezik a magyar határról.

Megható videó: 35 év után találkoztak újra szeretteikkel egy szír család tagjai

Megható videó: 35 év után találkoztak újra szeretteikkel egy szír család tagjai

„Olyan ez nekünk, mintha újjászülettünk volna” – szívszorító kisfilmet készített az Air Canada egy szír családról, melynek tagjai a háború borzalmai elől menekülve Kanadában találtak új otthonra, és újra találkozhattak 35 éve nem látott rokonaikkal.