Minden hír egy helyen a menekültekről

A menekültek kérdése jelenleg az Európai Unió egyik legfontosabb problémája. Az Európai Unió leggazdagabb országai felé irányuló menekült áradat elsődleges célországa Németország, de a menekültek közül sokan igyekeznek a még nagyvonalúbb Svédországban menekült státuszt szerezni. Az Európai Unió jelenleg két ország állampolgárait ismeri el jó eséllyel a menekültek közt, a kelet-afrikai Eritrea és a közel-keleti Szíria állampolgárait.

Szíriában 2011 óta dúl véres polgárháború, amit az ún. "Arab tavasz" elnevezésű, erőteljes nyugati támogatás mellett kibontakozó tüntetéssorozat indított el. Szíria alavita mohamedán vezetője, Basír el-Asszad ellen számos, különféle pénzügyi háttérrel bíró fegyveres csoport, elsősorban szunniták viselnek hadat. A csoportok egymás ellen is harcolnak, legjelentősebb közülük az al-Núszra. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szintén a harcok részese, fő ellenfelük a kurd kisebbség és Asszad főként alavita katonái.

Asszad elnök támogatói között a siíta Irán, a libanoni Hezbollah terrorszervezet, valamint a Tartusz kikötőjét Földközi-tengeri bázisként használó Oroszország említendő. A több, mint három éve tartó háborúskodás miatt az addig arab szemmel nézve jól menő ország elszegényedett, több millióan menekültek a szomszédos Libanonba, Jordániába és Törökországba, ahol főként menekülttáborokban laknak.

Azok a menekültek, akiknek még van megtakarított pénzük, a kilátástalan jövő elől a világviszonylatban egyedülálló szociális hálóval rendelkező Európai Unió országaiban keresik boldogulásukat. Az uniós országok vezetői között nincsen egyetértés a menekültek okozta válság kezelésével kapcsolatban, nemritkán belpolitikai szempontok szerint ítélik meg a kérdést. Az ún. Visegrádi országok (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és hazánk), illetve a Balti államok különböző mértékben, de ellenzik a menekültek befogadását. A gazdagabb nyugati országok a menekültek olcsó munkaereje nyújtotta lehetőségeket emelik ki, ám felmérések szerint azonnal csupán az érkezők max. 10 százaléka lenne képes munkába állni, a képzettség, illetve nyelvismeret hiánya miatt.

Az ún. Dublin III. elnevezésű uniós megállapodás értelmében a menekültek ott veendőek nyilvántartásba és a menekült státusz iránti kérelmüket ott kell elbírálni, ahol először az Unió területére lépett. (Nem a schengeni övezetbe!) Ezt a megállapodást egyes országok figyelmen kívül hagyják, más országok, - például hazánk - azonban minden áron eleget kívánnak tenni neki, ami nem mindig találkozik a menekültek elképzelésével. A menekültek egyre több uniós országban való megjelenése miatt számos állam döntött szeptember közepén a határőrizet visszaállításáról, elvetve ezzel az Európai Unió egyik legfontosabb vívmányát. 

A helyzet napról-napra változik, az uniós vezetők legkésőbb október közepén csúcstalálkozón próbálnak megállapodni a teendőkről.

menekültek galéria

  • Egy éjszaka a Röszkei menekülttáborban

  • Menekültügy, határellenőrzés: ez történt az elmúlt 48 órában

  • Menekült gyerekek a Keleti pályudvaron

  • Menekültek a világban

  • Menekültek görög-macedón határon

Kapcsolódó cikkek

Kirúgták a magyar tolmácsokat, mert emberségesek voltak

Kirúgták a magyar tolmácsokat, mert emberségesek voltak

Tíz tolmácsot küldött el a bevándorlási hivatal, mert „helyzetükkel visszaélve” megpróbáltak segítséget nyújtani az eljárás alá vont menekülteknek.

Fekete Bárd: új maffia jelent meg Európában

Fekete Bárd: új maffia jelent meg Európában

Szicíliában már egyre kiterjedtebb hálózata van a nigériai Fekete Bárd (Black Axe) bűnözői csoportnak.

Halálkamion: azért nem állt meg a sofőr, mert az életét féltette

Halálkamion: azért nem állt meg a sofőr, mert az életét féltette

A 71 ember halálát okozó embercsempészési ügy tárgyalásán a sofőr azt mondta, félelmében nem mert megállni a kamionnal.

Halálkamion-per: nem vallottak a vádlottak

Halálkamion-per: nem vallottak a vádlottak

Sem az elsőrendű, sem a másodrendű vádlott nem tett vallomást a 71 menekült halálát okozó kamionos embercsempészési ügyben.