Minden infó egy helyen a mákos gubáról

mákos guba, mákos gubó vagy bobájka jellegzetes magyar étel. Kelet-Németországban Mohnpielen, Lengyelországban makówki néven ismerik. Karácsonykor  azért sütötték, hogy a mák sok szerencsét, sok pénzt hozzon az újévben. 

Íme egy tuti karácsonyi mákos guba recept!

Diós-almás mákos guba

Hozzávalók 4-6 főre:

  • 8 kifli (lehet kissé szikkadt is)
  • 6-7 dl tej
  • 20 dkg darált dió
  • fél citrom reszelt héja
  • 12 dkg porcukor + ízlés szerint a tálaláshoz, de használhatunk mézet is

Az almához:

  • 4 alma
  • fél citrom reszelt héja
  • 5 dkg vaj
  • 4-5 dkg cukor

Megmossuk, meghámozzuk, majd vékony cikkekre vágjuk az almákat. A vajat felforrósítjuk egy serpenyőben, majd rátesszük az almát, a citromhéjat és a cukrot. Félpuhára pároljuk, majd félretesszük hűlni. A kifliket felkarikázzuk, és egy tálba halmozzuk őket. A tejet a cukorral felforraljuk, majd rácsurgatjuk a kiflidarabokra. A diót elkeverjük a citromhéjjal, majd óvatosan megforgatjuk benne a megáztatott kifliket. Így is fogyasztható, de aki úgy jobban szereti, tegye be 5-8 percre a sütőbe. Ilyenkor is belekeverhetjük a megpárolt almát, de tálaláskor is ráhalmozhatjuk ízlésesen az adagokra. Mézzel, porcukorral vagy vaníliasodóval tálaljuk a mákos gubát.

mákos guba galéria

  • Mákos guba

Kapcsolódó cikkek

Készíts karácsonyi mákosguba-tortát

Készíts karácsonyi mákosguba-tortát

Nemcsak bejglit érdemes karácsonyra sütni. Sőt. Ezt a mákosguba-tortát sokkal gyorsabb és egyszerűbb is elkészíteni. Sőt. Ha a bejglit megunnátok, és már nem tudod, mit kezdj a maradékkal, abból is pillanatok alatt készíthetsz mákos gubát. Imádni fogja az egész család, hiszen könnyű, finom és megunhatatlan. Ideális reggelire is.

Így készül a legfinomabb mákos guba

Így készül a legfinomabb mákos guba

A mákos guba nemcsak nagyon finom, hanem az egyik legspórolósabb süti is. Maradék kifliből, zsömléből pillanatok alatt nagyon olcsón összedobható mennyei desszert. Vaníliasodóval vagy fagyival kínálva pedig egészen különlegese. A karácsonyi menüből sem hiányozhat.

Régi kedvenc új formában: mákosguba-torta

Régi kedvenc új formában: mákosguba-torta

A mákos guba, más néven bobajka egy igazi karácsonyi ünnepi édesség, amit a hagyomány szerint azért készítettek elődeink, hogy a sok apró szemű mák sok szerencsét, sok pénzt hozzon az új esztendőben.

Budapest Cheesecake

Budapest Cheesecake

Az elmúlt évtizedben, hazánkban is hatalmas népszerűségnek örvend a cheesecake. Könnyű, habos-krémes, nem lehet nem szeretni. A lágy krémsajt, ami a sajttorta fő összetevője, ellenállhatatlanná teszi ezt az édességet.