2017. 04. 25. Márk
Május 1.
Születési idő

1890.05.01.

Születési hely

Chicago

Kapcsolódó tartalmak

Május 1 - minden infó egy helyen

Május 1. a munka ünnepe, a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap. Május 1 sok országban szabadnap. Az Egyesült Államokban, Kanadában szeptember első hétfőjén ünneplik.

Május 1. hasonló tartalommal katolikus ünnep is, munkás Szent Józsefnek, a munkások védőszentjének (Jézus nevelőapja) tiszteletére, 1955 óta, XII. Pius pápa rendeletére.

1886. május 1 -én Chicagóban munkás szakszervezetek szerveztek sztrájkot a nyolc órás munkaidő bevezetéséért, 350 ezer munkás részvételével. Az esemény negyedik napján, anarchista vezetők a Haymarket Square-re tiltakozó nagygyűlést hívtak össze, ahol bombát dobtak a kivezényelt rendőrök közé. Ők viszonzásul azonnal tüzet nyitottak.

A II. Internacionálé megalakítói úgy határoztak, hogy a chicagói tüntetés kezdetének negyedik évfordulóján, 1890 május elsején a szakszervezetek és más munkásszerveződések országszerte együtt vonuljanak fel a nyolc órás munkaidő bevezetéséért, illetve a nemzetközi szolidaritás kifejezéséért.

A II. kongresszuson, 1891-ben május 1-ét hivatalosan is a „munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé” nyilvánították. 

Május 1. galéria

  • Május 1

Kapcsolódó cikkek

Május 1.: majdnem a Dunába csapódott egy repülő

Május 1.: majdnem a Dunába csapódott egy repülő

Tízezrek nézték meg Budapest belvárosában a Nagy Futam elnevezésű autó-, motorsport- és légibemutatót, melynek során a Dunán pattant vissza egy repülő. De az autós bemutató végén is történt egy kisebb baleset.

Május 1.: a program, amit nem hagyhatsz ki ezen a napon

Május 1.: a program, amit nem hagyhatsz ki ezen a napon

Mi jut eszünkbe május 1-jéről? A majálisokon, jó időn és a sült kolbászon kívül? Melyik az a hely és program, aminek a neve összeforrt az ünneppel? Cikkünkből kiderül! Ha a magyar Woodstockra gondolsz, jó nyomon jársz...

Május 1-jén ezeken a közterületeken tiltják meg a parkolást

Május 1-jén ezeken a közterületeken tiltják meg a parkolást

Május 1-je vasárnapra esik idén. A hétvégi parkolási rendnek megfelelően ingyenesen használhatod a közterületeken található parkolókat, ugyanakkor nem árt tudni, hol rakhatod le az autót, ugyanis Budapest számos pontján megállási, parkolási tilalmat rendeltek el.

Május 1.: Szuper majálisok Budapesten

Május 1.: Szuper majálisok Budapesten

Ha nem tudod, hogy milyen programot válassz május 1-jére, és éppen Budapesten vagy, akkor jó helyen jársz. Összegyűjtöttünk néhány szupernek ígérkező majálist, ahová érdemes lehet ellátogatni.