Május 1.
Születési idő

1890.05.01.

Születési hely

Chicago

Kapcsolódó tartalmak

Május 1 - minden infó egy helyen

Május 1. a munka ünnepe, a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap. Május 1 sok országban szabadnap. Az Egyesült Államokban, Kanadában szeptember első hétfőjén ünneplik.

Május 1. hasonló tartalommal katolikus ünnep is, munkás Szent Józsefnek, a munkások védőszentjének (Jézus nevelőapja) tiszteletére, 1955 óta, XII. Pius pápa rendeletére.

1886. május 1 -én Chicagóban munkás szakszervezetek szerveztek sztrájkot a nyolc órás munkaidő bevezetéséért, 350 ezer munkás részvételével. Az esemény negyedik napján, anarchista vezetők a Haymarket Square-re tiltakozó nagygyűlést hívtak össze, ahol bombát dobtak a kivezényelt rendőrök közé. Ők viszonzásul azonnal tüzet nyitottak.

A II. Internacionálé megalakítói úgy határoztak, hogy a chicagói tüntetés kezdetének negyedik évfordulóján, 1890 május elsején a szakszervezetek és más munkásszerveződések országszerte együtt vonuljanak fel a nyolc órás munkaidő bevezetéséért, illetve a nemzetközi szolidaritás kifejezéséért.

A II. kongresszuson, 1891-ben május 1-ét hivatalosan is a „munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé” nyilvánították. 

Május 1. galéria

  • Május 1

Kapcsolódó cikkek

A ruhagyár, ahol egész évben május 1. volt

A ruhagyár, ahol egész évben május 1. volt

Május 1-je alkalmából most néhány fotó erejéig megemlékezünk a ruhagyárról, mely erről a napról kapta a nevét.

Hónapokig készültek rá, de amint lehetett meglógtak – egy felvonulás emlékei színes fotókkal

Hónapokig készültek rá, de amint lehetett meglógtak – egy felvonulás emlékei színes fotókkal

Keveseknek adatott meg, hogy a felvonuló tömeg élén elsőként köszöntse a Dózsa György úti tribünről integető Kádár Jánost, úgy ahogy édesanyámnak. Bár nem valószínű, hogy ez volt egy iskolás leány legfőbb álma.

Útlezárások és forgalomkorlátozás május 1-jén Budapesten

Útlezárások és forgalomkorlátozás május 1-jén Budapesten

Május 1., a munka ünnepe, jellemzően tömegrendezvényekkel és nagyobb megmozdulásokkal telik, így idén május 1-én sem fogjuk megúszni útlezárások és forgalomkorlátozások nélkül Budapesten.

Majálisozz Budapesten! Programajánló 2017 május 1-jére

Majálisozz Budapesten! Programajánló 2017 május 1-jére

Május 1. idén hétfőre esik, így lehetőség van összehozni egy szuperül eltöltött hosszú hétvégét. Ha mégis úgy döntenénk, hogy a városban maradunk, vagy éppen egy budapesti kirándulást tervezünk erre a munkamentes napra, vessük bele magunkat a főváros több pontján megrendezett majálisok egyikébe.