karácsony

Kapcsolódó tartalmak

Minden infó egy helyen a Karácsonyról

A Karácsony a keresztény kultúrkör legfontosabb ünnepe, az adventi ünnepkört zárja le. Karácsonykor a keresztény ember Jézus Krisztus, a Megváltó születését ünnepli. Karácsony idején mindig is volt ünnep: a pogány időkben a téli napfordulót ünnepelték ilyenkor, Rómában december 17. és 25. között zajlott a szaturnália, ami a termékenység ünnepe volt. Karácsony ünnepét i. sz. 325-ben, az első nikaiai zsinat után tették december 25-re.

A XVI századi reformáció révén a keresztény hitélet egyes elemei a templomokból az otthonokba "költöztek", így alakult ki Németországban a karácsonyfa-állítás hagyománya, ami a XVIII századot követően Európa-szerte elterjedt.

Maga a karácsony szó bolgár közvetítéssel az ószláv nyelvből származtatható. Bolgárul jelenthet napfordulót, macedónul pedig konkrétan karácsonyt is. Az 1267-es Kassai Kódex szerint karácsony szavunk elődje a kerecsen. Ennek oka, hogy a honfoglaló magyarság a téli napfordulót sólymok reptetésével ünnepelte volna. Régi magyar elnevezés szerint Kiskarácsony január elsején, Nagykarácsony pedig december 25-én van. A magyar néphagyomány szerint a karácsonyi asztalt fedő abroszból vetették jövő tavaszon a gabonát, a bő termés érdekében. Az asztalra szórt magot a lábasjószág kapta, hogy jól tojjon. Az asztal alá pedig szalmát vetettek, amit aztán a jószág alá, vagy agyümölcsfa ágaira tettek, a szaporulat érdekében. A gazdasszony vacsora alatt nem állhatott fel az asztal mellől, hogy tyúkjai jól tojjanak.

A betlehemezés is régi magyar népszokás, Karácsony előtt. A Szent Család otthonát, a templom alakú Betlehemet két angyal viszi, három pásztor kíséretében, utóbbiak tréfás beszélgetést folytatnak. Szatmárban a kompániát egy betyár és egy huszár teszi teljessé. 

karácsony galéria

  • Retro karácsonyfák

  • Házi kedvencek és a karácsonyfa esete

  • Karácsonyfák a nagyvilágban

  • Legbénább karácsonyi kirakatok

Kapcsolódó cikkek

Megérkezett a Rossz anyák 2. előzetese

Megérkezett a Rossz anyák 2. előzetese

Megérkezett a Rossz anyák 2 előzetese.

Kelemen Anna új szerelme miatt változott meg

Kelemen Anna új szerelme miatt változott meg

Kelemen Annánál a karácsony az elmúlt években kimerült egy Vörösmarty téri forralt borozásban. Idén azonban valami megváltozott.

Ezek voltak a legcukibb karácsonyi állatos gifek!

Ezek voltak a legcukibb karácsonyi állatos gifek!

Elmúlt a boldog karácsony, mindenki zsibbadtra zabálta már magát, és feltehetőleg ezekben a percekben egy kényelmes kanapén vagy fotelben relaxál. Ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, vidám animált gifekkel.

Zseniális ünnepi frizurákat készít kislányának az egyedülálló apuka

Zseniális ünnepi frizurákat készít kislányának az egyedülálló apuka

Az ünnepi időszakban Greg karácsonyi frizurákkal örvendeztette meg kislányát. Nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy ügyességben és kreativitásban sok profit is leköröz.