húsvét

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló műsorok

Húsvét - minden infó egy helyen

Húsvét a kereszténység főünnepe. Jézus pénteki kereszthalála után harmadnapra, vasárnap feltámadt. Halálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Húsvét a tavaszvárás ünnepe is, amit márciusban vagy áprilisban, a Hold állásától függően tartanak. Az első niceai zsinaton, 325-ben megszabták, hogy a keresztény húsvét időpontja a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap legyen. Idén, 2016-ban március 27-én ünnepeljük Húsvét vasárnapját.

Húsvét a Jézus sivatagi böjtjének emlékére tartott negyvennapos nagyböjt zárása. Nagyhét a nagyböjt utolsó hete, virágvasárnaptól nagyszombatig tart. Virágvasárnap hagyományosan barkát szentelnek és körmenetben vonulnak be a templomba. A nyugati kereszténység húsvétvasárnapja legkorábban március 22-én, legkésőbb április 25-én lehet. A katolikus kereszténységben böjtnek nevezett időszak után ekkor szabad először húst enni (húsvét). A böjt utolsó hete a nagyhét, a húsvét után hét húsvét hete vagy fehérhét. A húsvéti ünnepkör a pünkösddel zárul.

Húsvét vasárnapján szokás az ételszentelés. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás az újjászületés jelképe. Az egészben főtt tojás a családi összetartást is jelképezi. Húsvét hétfői népszokás a locsolkodás, a hímes tojás ajándékozás. A víz megtisztító erejébe vetett hit a szokás alapja. A húsvéti tojások piros színe Krisztus vérét jelképezheti. Húsvét eredetileg termékenységi ünnep lehetett, az emberek bő termést, és a háziállatok szaporulatát kívánták ekkor. Így kötődik a nyúl a tojáshoz, mivel a nyúl szapora állat, a tojás pedig magában hordozza az élet ígéretét. 

húsvét galéria

  • Volker Kraft húsvéti almafája

  • Így készül a világ a húsvétra

  • Húsvéti terítékek

Kapcsolódó cikkek

Hajléktalanoknak vitt húsvéti ajándékot egy 12 éves lány

Hajléktalanoknak vitt húsvéti ajándékot egy 12 éves lány

Hatalmas kuglófot sütött, a félretett pénzéből is adott.

Ki a szexibb nyuszilány: Hosszú Katinka vagy Vajna Tímea? – fotók

Ki a szexibb nyuszilány: Hosszú Katinka vagy Vajna Tímea? – fotók

Nyuszifülei nőttek Hosszú Katinkának és Vajna Tímeának. Döntsd el te, melyikük a szexibb nyuszilány!

Ha húsvét, akkor locsolkodás – akár akarod, akár nem

Ha húsvét, akkor locsolkodás – akár akarod, akár nem

Szép hagyomány a locsolkodás, azonban viszonylag kevés nőt és lányt ismerek, aki szereti. Vidéken pedig még mindig masszívan tartja magát a szokás, hogy a férfiak és fiúk felkerekednek, és jól nyakon öntik a csajokat, akár tetszik, akár nem.

Ilyen volt a húsvét nagyszüleink idejében – fotók

Ilyen volt a húsvét nagyszüleink idejében – fotók

Szerencsés vagyok, kislányként falun nőhettem fel, ahol a húsvét is más volt, mint a fővárosban: nagymamám kezét szorongattam a meseszép kápolnában, édesanyámmal együtt festettük a tojásokat és fontuk a kalácsot, miközben hangosan kalapált a szívem, hogy vajon hányan kopogtatnak majd a bejárati ajtón, hogy meglocsolhassanak. Bár a locsolásból rég kinőttem, a húsvét számomra örökre összeforrt a faluval. Ezt a hangulatot keltik életre azok a fekete-fehér képek, amelyek főszereplője akár én is...