C-vitamin kalauz

Mi a legjobb C-vitamin forrás?

Az, hogy a C-vitamin élettani hatása rendkívül kedvező és jelenléte nélkülözhetetlen a szervezetnek már régóta nem vitatéma. Arról viszont még folyik a diskurzus, hogy a természetes C-vitamin források vagy mesterséges készítmények szolgálják-e jobban az egészséget.

Közel nyolcvan éve már, hogy az aszkorbinsav szerkezetét először leírták (Nobel díj lett a jutalmuk), és ugyanennyi ideje annak, hogy ezt az anyagot sikerült nagy mennyiségben kivonni és szintetizálni a paprikából. Azóta aszkorbinsavat, vagyis C-vitamint számos forrásból állítanak elő – a legtöbbet kukoricából –, és mi hozzájuthatunk a patikában, boltokban, de természetes formájában, gyümölcsök és zöldségek képében is. A természetesség hívei meg vannak győződve, hogy semmilyen por és kapszula nem ér fel egy adag friss gyümölccsel, az orvostudomány viszont még nem foglalt ilyen határozott álláspontot a kérdésben.

Mi a legjobb C-vitamin forrás?

Mindkettő hatékony
Egyelőre ugyanis több az olyan kutatási eredmény, amely a szervezet működése szempontjából egyenértékűnek találta a mesterségesen előállított aszkorbinsavat a természetessel, mert a kísérletek szerint ugyanakkora mennyiség a két típusból egyformán emeli a vérplazma aszkorbinsav szintjét. Természetesen olyan eredmény is született már, amely kimutatta, hogy a citrusfélékben található anyagok segítik a gyümölcs C-vitaminjának hasznosulását, így ebből kiindulva érdemesebb tabletta helyett narancsot enni, ha fel akarjuk tölteni a szervezetünk C-vitamin készleteit.

A C-vitamin fontossága egyre köztudottabb és a legkülönfélébb formákban kaphatók már a vitaminkészítmények. Ezek némelyike kifejezetten drága, mert azt hirdetik magukról, hogy természetes forrásokat is tartalmaznak, például acerola- vagy csipkebogyó őrleményt. Gyakran azonban ezek hozzáadott értéke minimális az egyszerű C-vitamin kapszulákéhoz képest, a plusz természetes anyagok aránya minimális bennük, de az áruk igen tekintélyes. Érdemes körültekintően és takarékosan vásárolni tehát, mert C-vitamin esetében nem mindig a drágább a jobb.

Gyümölcsből vagy kapszulából?
A válasz erre a kérdésre az, hogy legjobb, ha kombináljuk a két beviteli forrást. Ugyanis bár a napi hivatalosan ajánlott mennyiség mindössze 80 mg C-vitamin – ami igazából csak a súlyos megbetegedések elkerülésére elegendő – a szervezet számára 500-1000 mg sem túlzás. Szent-Györgyi Albert naponta 1000 mg-ot szedett, betegség idején ennek többszörösét. Ennyi vitamint azonban természetes forrásból nehéz pótolni, mert még a legmagasabb – nálunk elérhető – gyümölcsök és zöldségek sem tartalmaznak ilyen koncentrált mennyiséget. A természetes forrás mellett ezért ajánlott pótolni a szükségletet mesterséges készítményekkel is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top