C-vitamin kalauz

A C-vitamin szerepe a diétában és fogyókúrákban

Ha diétára vagy fogyókúrára vállalkozol, néhány kiegészítővel megkönnyítheted a sorsod, másokkal látványosabb eredményt érhetsz el, megint mások pedig nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy egészséges maradj. A C-vitaminra mindhárom területen szükséged lesz.
A C-vitamin szerepe a diétában és fogyókúrákban


A C-vitamin immunrendszer erősítőként is közismert, és ez csak egy a számos jótékony hatása közül, amire szükséged lehet egy fogyókúra során. Az olyan – szervezetet megterhelő – tevékenység, mint a fogyókúra és a diéta, nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a szervezet extra energiaigénye, vitaminéhsége rendszeresen kielégüljön és minél kevesebb stresszel érd el a kívánt célt.

A zsírégetésben segít

A C-vitamin ebben jó segítőd lehet. Egyrészt ez a vitamin részt vesz minden lipolitikus azaz zsírbontó folyamatban, ezért a diéta során fogyatkozó zsírszövetek lebontása hatékonyabb lesz vele. A C-vitamin ugyanazokat a receptorokat köti le, mint a glükóz, amely gyakran hizlal, így kiszorítja a szénhidrátokat a szervezetből. Ezért van az, hogy bár a zöldségek és gyümölcsök is bővelkednek szénhidrátokban és zsiradékokban, mégsem hizlalnak: a bennük lévő C-vitamin akadályozza ezt meg.

A C-vitamin emellett a vassal együttműködve fokozza a szervezet karitin termelését, ez a fehérjemolekula pedig nagy mennyiségbe juttatja el a zsírt a sejtek energia égető kamráiba, és ezen felül a vitamin aktiválja a vasat is, ami a zsírégetéshez szükséges oxigént szállítja az izomsejtekbe. Ha sok a szervezetedben a C-vitamin, akkor tud magas lenni a sejtjeid anyagcsere szintje is, ez pedig a kívánt súlycsökkenéshez vezet.

A bőröd is kéri

A C-vitamin szerepe a diétában és fogyókúrákbanA fogyás – főleg, ha hirtelen következik be – gyakran jár megereszkedett, tartás nélküli bőrrel. A bőr kötőszövetei elvesztik rugalmasságukat és nem követik az alakod változását. A C-vitamin a bőr feszességéhez, ellenálló képességéhez nélkülözhetetlen kollagén felépülésében igen fontos szerepet játszik, ezért ha elegendő C-vitamint veszel magadhoz, a bőröd kollagénjei is jobb munkát tudnak végezni, így feszesebb, rugalmasabb és lágyabb lesz a bőröd is.

Éjjel dolgozik

A zsír égetése éjjel, alvás közben a legintenzívebb, ilyenkor igényel extra mennyiséget a szervezet az ehhez anyagokból, mint például C-vitaminból is. Mivel ez a vitamin vízben oldódó, ezért a szervezeted nem tárolja még rövid távon sem, hanem a felesleget azonnal kiüríti. Ezért lefekvés előtt a hatékonyabb zsírégetés kedvéért érdemes néhány C-vitaminban gazdag gyümölcsöt, vagy vitamin kapszulát bekapni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top