C-vitamin kalauz

8 jel, ami C-vitami hiányra utal

A egészséges szervezet és kiegyensúlyozott étrend megkerülhetetlen része a megfelelő C-vitamin bevitel. Vajon mik a jelei, ha C-vitamin hiányod van?
8 jel, ami C-vitami hiányra utal

A C-vitaminra szükségünk van, hogy sejtjeink egészségesen fejlődjenek, szív- és érrendszerünk megfelelően működjenek, és a testünk képes legyen fenntartani magát. A C-vitamin hiánya ezért komoly gondokhoz, szélsőséges esetben halálhoz is vezethet, amit azonban könnyen megelőzhetünk elegendő gyümölcs vagy vitaminkapszula fogyasztásával.

A mai táplálkozási szokások nem túl egészségesek, de általában a minimális napi C-vitamin igényt kielégítik. Sokan azonban ehhez a kis – napi legalább 80 mg – mennyiséghez sem jutnak hozzá. Ha az alábbi jeleket tapasztalod magadon, sürgősen C-vitaminpótlásra van szükséged.

Fáradtág, levertség

Az egyik első jele a C-vitamin hiányának az általános fáradtág, levertség. Az ember nehezen bírja a megterhelést, hamar kifullad, úgy érzi, nincs energiája. Mivel ez a jel számos más betegség tünete is lehet, érdemes orvoshoz fordulni vele.

Hangulat ingadozása

Ha könnyen változik a hangulatot, hamar elveszted a türelmed és ingerlékeny vagy, nagyon valószínű, hogy C-vitaminra van szükséged.

Súlyvesztés

Hacsak nem folytatsz intenzív diétát vagy nem sportolsz, az indokolatlan súlycsökkenés betegségre utal. gyakran áll ennek hátterében C-vitamin hiány.

Izom és ízületi fájdalmak

A C-vitamin fontos alkotóeleme a kollagénnek, amely például az ízületek, izomszövetek, porcok szövetek sejtjeit fogja össze. Hiányában a sejtek fellazulnak, az izmok és ízületek elgyengülnek és minimális megterhelésre is fájdalommal reagálnak.

8 jel, ami C-vitami hiányra utal


Nehezen gyógyuló zúzódások és sebek

Szintén a kollagén elégtelenségére és ezen keresztül C-vitamin hiányra utal, ha még a kis horzsolások is nehezen gyógyulnak, könnyen lefertőződnek. Már olyan, kisebb ütések nyomán is zúzódások keletkeznek, amik korábban meg sem kottyantak neked.

Fogászati problémák

A C-vitamin hiányától fellépő skorbut egyik jellemző tünete volt a régi matrózoknál, hogy ínyük begyulladt, fogaik meglazultak és sorban kihulltak. Ha hasonló, fájdalmas jeleket tapasztalsz, nagyon valószínű, hogy súlyos C-vitamin hiányod van, amit azonnal orvosolni kell.

Száraz, rugalmatlan bőr

Kozmetikai termékek hirdetéseiből is jól tudjuk, hogy a kollagén a szép bőrhöz nélkülözhetetlen. Ennek hiányában a bőr rugalmatlan, sérülékeny és száraz lesz. Ha más ok nincs a háttérben, ez a tünet C-vitamin pótlásával látványosan megszüntethető.

Fertőzések, lassú regeneráció

Az immunrendszer működésére is káros hatással van, ha nincs a szervezetedben elegendő C-vitamin. Hajlamosabb leszel betegségekre, fertőzésekre, és ezekből nehezebben gyógyulsz majd fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top