Boci cikkek

Életre szóló élmény gyerekeknek

Mindennap szerezhetünk a gyerekünknek életre szóló élményt úgy, hogy az időnkön és a figyelmünkön kívül semmi mást nem kell erre fordítani. Ezek az „olcsó” ajándékok általában sokkal nagyobb örömet okoznak, és sokkal tovább emlékezetesek maradnak, mint a drága, boltban vásárolt kütyük és játékszerek, hiszen együtt készítette velünk a gyerekünk, és így nemcsak az alkotás, de az együttlét élménye is kötődik ezért hozzá. Íme néhány ötlet, amit érdemes kipróbálnotok nektek is!

Nem a drága játék szerez igazi örömet egy gyereknek, hanem az, amelyikben szív és lélek van, amelyik megmozgatja a fantáziáját, igényli a kézügyességét, és amit anyával, apával és a testvérekkel együtt lehet játszani. Használd a képzelőerőd, emlékezz vissza a saját gyerekkorodra, és szedd elő azokat a hagyományos, régi játékokat, amelyekhez örök életre szóló szép élmények fűznek. A gyereked ugyanúgy el lesz tőlük ragadtatva, mint annak idején te!

Fújjatok együtt szappanbuborékot!

A szivárvány színeiben játszó, könnyű szappanbuborékok látványa még minket, felnőtteket is megigéz, és vég nélkül tudnánk nézni, vajon melyik sikerül nagyobbra, melyik száll magasabbra, és mikor szűnik meg végérvényesen a léte egy pukkanással ennek a szemkápráztató csodának. Ha vásárokban, fesztiválokon járunk, és ilyen mutatványt látunk, legszívesebben mi magunk is fújnánk buborékot, ha nem félnénk, hogy gyerekesnek tűnünk – képzeljük csak el, hogy vajon mennyire vonzza a gyermekünket ez a játék! Néhány perc alatt készíthetünk vele együtt otthon is egy remek kis buborékfújót, és amilyen egyszerű ez az eszköz, olyan gyönyörű és örökre szóló élményt nyújt. Íme a recept a tökéletes szappanbuborékhoz:

Remek mulatság, és egy fillérbe sem kerül! A készítésekor inkább te vágd el a palackot, nehogy a gyereked megsértse magát…

Hozzávalók a „szappanos vízhez”:
5 dl langyos víz
2,5 dl mosogatószer
3 evőkanál glicerin
1 teáskanál cukor

A langyos vízhez lassan öntsétek hozzá a mosogatószert, tegyétek bele a glicerint és a cukrot. Óvatosan keverjétek össze úgy, hogy közben ne habosítsátok fel, majd hagyjátok állni egy napot.

A buborékfújó készítése:
Fogjatok egy PET-palackot, és vágjátok el a nyaka alatt tíz centivel. Mártsátok be a szélesebbik végét a szappanos vízbe, és a száján keresztül már fújhatjátok is a buborékokat!

Készítsetek vadgesztenye bábut!

A gyerekek imádják a fényes, szép vadgesztenyét rugdosni az őszi avarban, és nem bírnak ellenállni annak, hogy ne gyűjtsék tele velük a zsebeiket – hiszen egyik szebb, mint a másik, és ilyen szép sima, kerek dolgot olyan jó birtokolni! Hát még azt mennyire fogják élvezni, ha megmutatjuk, hogy gesztenyéből milyen csuda szép figurákat tudnak ők maguk is egy-két perc alatt készíteni, és nem is kell ehhez más, mint néhány szál gyufa! A saját gyártmányú gesztenyebabák, amiket apuval és anyuval együtt készítettek el, sokkal kedvesebbek lesznek nekik majd bármilyen drága játéknál, és még felnőttkorukban is emlékeznek majd azokra az önfeledt órákra, amikor ezek a kis figurák megszülettek a kezeik között.

Kedves játék, örök emlék

Verjetek indiánsátrat és gyújtsatok tábortüzet!

A tábortűz és a sátorozás hangulata semmivel sem hasonlítható össze. Mindnyájunkban ott él mélyen és kitörölhetetlenül az ösztön, hogy egy meghitt, védelmet nyújtó kis kuckót építsünk magunknak, ami mellé tüzet gyújthatunk, és körbeülhetjük. Az indiános-táborozós játék ezért a legizgalmasabb dolgok közé tartozik egy gyereknek, hiszen ilyenkor egyszerre érinti meg a szabadság, az önállóság élménye úgy, hogy közben mégis biztonságban és meghitt családi körben lehet. Nekünk semmi mást nem kell tennünk ahhoz, hogy ilyen csodálatos élményt szerezzünk neki, mint hogy összeszedünk néhány alkotóelemet a sátorkészítéshez: pokrócokat, madzagokat és sátorrúdnak való botokat – például partvisnyelet –, és hagyjuk, hadd bontakozzon ki a csemete. Hamar rájön majd, hogyan lehet ezekből sátrat verni, ha pedig mégsem, akkor megmutatjuk neki az alapokat. A tűzgyújtást viszont már ne bízzuk rá, hanem tanítsuk meg neki a lépéseit, és előbb mi magunk rakjuk meg a melengető tábortüzet!

Minden gyerek álma

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top